Zvyšovanie úrokových sadzieb hypoték sa už nevyhýba ani Slovensku, no situácia v Česko je ostatných viac ako osemnásť mesiacov ešte oveľa horšia. Ešte v rokoch 2020 či 2021 ponúkali niektoré banky aj úrokové sadzby pod dvomi percentami, to sa zmenilo až na šesť či sedem percent.

Aktuálne už trošku u našich suseodv klesajú, no stále sú minimálne okolo piatich percent a predpokladá sa, že najbližšie mesiace nejaký radikálny pokles nenastane. Na vine je mimoriadne vysoká inflácia či drahé energie.

Denník Pravda informoval, že v Česku za posledný rok prudko narástli náklady na splácanie hypoték, ktoré zapríčinili výrazný pokles dopytu po vlastnom bývaní. Existujú však aj ďalšie faktory, ktoré výrazne zhoršujú krízu vo výstavbe domov a bytov. Tento trend predtým pociťovala západná Európa, no od minulého roka aj Česko.

V medziročnom porovnaní rokov 2022 a 2023 za mesiace január až september klesol počet novostavieb rodinných domov o cca 30 percent a výrazne sa zvýšil i počet nedokončených stavieb. Nemenej drahé sú i pozemky. Stúpol tak dobyt po alternatívach ako sú modulárne drevostavby alebo kontajnerové domy.

Zatiaľ, čo ľudia si povedia, že nejaký ten rok teda počkajú, inak to pociťujú predovšetkým menšie stavebné firmy. Približne pätina ich údajne zanikla a aj väčšie pocítili výrazne znížený dopyt po ich službách.

Zdroj: Pravda | Foto: Pixabay