Meno Eduard Izotov nie je veľmi známe. No Ivan z kultového Mrázika? Tak toho pozná v našich končinách azda každý. Avšak jeho príbeh možno až tak nie. A nebol zrovna šťastný.

Rodák z mestačka Suraž mal v čase, keď sa natáčal Mrázik 27 rokov (v marci 1964) a hoci mu to zaistilo akúsi “slávu”, ku hviezdam ho to nevystrelilo. Jeho osud bol skôr tragický.

Rozpadlo sa mu prvé manželstvo a krachom napokon dopadlo i to druhé nešťastne. V roku 1983 sa dostal do väzenia, čo ho nalomilo a jeho život začal naberať smutné kontúry. Odsúdený na tri roky bol pritom za takú “hlúposť” ako výmenu dolárov za ruble, čo ale v roku 1983 bolo v Sovietskom zväze trestné.

Kultová rozprávka Mrázik má už 57 rokov: Takto vyzerajú herci dnes!

Po návrate z väzenia bol Izotov zlomený, nemohol si nájsť prácu vo filme a príliš ani v dabingu, z ktorého by sa mohol ako-tak uživiť. Hnevalo ho totižto, vzhľadom k prekonaniu niekoľkých mŕtvic zabúdal texty a plietol si slová. Napokon ich za život “prežil” až šesť, čo viedlo k úplnej strate pamäti aj pohybového aparátu. Posledné roky strávil teda ako “živý-neživý” na psychiatrii, kde v roku 2003 aj zomrel. Mal 66 rokov.

Zdroj: Kinobox.cz | Foto: YouTube