Už niekoľko dní varujú slovenskí pekári, cukrári, cestovinári aj hospodári a farmári o zlej ekonomickej situácii, ktorá ich zasiahla. Nezvládajú totiž znášať zvýšené náklady na výrobu a avizujú, že ceny pečiva a základných potravín neprimerane vzrastú.
Za vajcia si priplatíme v dôsledku vtáčej chrípky, za chlieb kvôli svetovým cenám pšenice, ktoré momentálne lámu svetové rekordy. „Už začiatkom tohto roka sme mohli sledovať postupný nárast cien potravín, najmä základných, ako sú práve pekárenské výrobky. Ich cena medzimesačne vzrástla o takmer jedno percento. Aktuálne je v medziročnom porovnaní cena chleba vyššia o viac ako päť centov,“ povedala pre topky.sk Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.
“Odbytové ceny niektorých komodít budú musieť stúpnuť. A to vzhľadom na sociálnu politiku štátu, ale aj vývoj svetových cien na burzách či dosahy klimatických zmien na poľnohospodársku produkciu,” vyhlásil podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Marian Šolty. “Ak by naši pekári chceli zohľadniť všetky náklady, ktoré za posledné dva roky vstúpili do tvorby cien pekárenských výrobkov a dodnes neboli zohľadnené, mali by sa odbytové ceny zvýšiť až o 20 percent,” priblížil Šolty.
Zvýšené ceny potravín každoročne ovplyvňuje aj počasie, náklady na prácu či prepravné náklady. „Očakávame, že v prípade pečiva a vajec môže zaúradovať ešte akciové obdobie pred Veľkou nocou, čo by mohlo utlmiť navyšovanie ceny. Zároveň tu už nemáme efekt výrazného predzásobovania, to aj napriek príchodu druhej vlny koronavírusu. Ešte pred rokom práve predzásobovanie tlačilo na vyššie ceny v obchodoch,“ dodala Buchláková.
Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<
Zdroj: topky.sk, Zväz obchodu SR | Foto: Pixabay