Potraviny, ktoré sa dostanú na slovenský trh, musia vo všeobecnosti spĺňať požiadavky na bezpečnosť, a zároveň aj zdravotnú nezávadnosť. Vstupom do EÚ sa Slovensko zaviazalo dodržiavať i ďalšie prísne pravidlá podľa medzinárodných predpisov. Nedávno bola prijatá nová potravina, ktorá sa čoskoro dostane na jednotný trh EÚ.
Európska komisia oznámila, že povolila uvádzanie cvrčkov domácich ako novú potravinu, ktorá bude dostupná na trhoch EÚ. Doteraz ide o tretí schválený hmyz určený na konzumáciu. V júli 2022 dostali zelenú sušené žlté múčne červy a v novembri 2022 bola schválená saranča sťahovavá, pričom ide o kobylku.
Cvrček domáci sa bude na obaloch potravín uvádzať ako ,,Acheta domesticus“. K dispozícii má byť v celku mrazený alebo sušený, no aj zomletý v podobe prášku. Podľa vyjadrenia Európskej komisie bol spomínaný hmyz podrobený prísnemu vedeckému testovaniu. Výsledky štúdií mali preukázať, že ,,hmyz je vysoko výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovím, vitamínov, vlákniny a minerálov“.
Podľa stanovených pravidiel sa môže cvrčková múka použiť:
- vo viaczrnnom chlebe a sendvičoch
- v krekroch a tyčinkách
- v cereálnych tyčinkách
- v pekárenských výrobkoch
- v sušienkach
- v omáčkach
- v spracovaných zemiakových výrobkoch
- v jedlách na báze strukovín a zeleniny
- v cestovinových výrobkoch
- v sušenej srvátke
- vo výrobkoch náhrady mäsa
- v polievkach a polievkových práškoch
- v jedlách na báze kukuričnej múčky
- v nápojoch pivného typu
- v čokoládových výrobkoch
- v orechoch a olejnatých semenách
- v pochutinách iných ako lupienky
- v mäsových prípravkoch
Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<
Zdroj: eur-lex.europa.eu, food.ec.europa.eu | Foto: Pixabay, Pexels