Ide o alkohol, ktorý sa na Slovensku pije už dlhé roky a určite má svoje miesto na oslavách, svadbách či firemných akciách. Popíjanie tohto drinku však čoskoro skončí. Brusel sa totiž rozhodol tento obľúbený alkohol zakázať.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) upriamil pozornosť na rum, ktorý sa vyrába predovšetkým zo zemiakového škrobu. Nestal sa len jednou zložkou v drinku, ale vo veľkej miere sa využíva aj do zákuskov či sladkostí.

Klasickému „tuzemáku“ dodáva jeho chuť predovšetkým aromatická látka, ktorá je však podľa výskumov výrazne nebezpečná. Závery štúdie taktiež preukázali, že medzi 84 zložkami sa našli minimálne tri nebezpečné látky. Podľa odborníkov môžu tieto zložky spôsobiť rakovinu alebo neplodnosť.

V obchodoch zatiaľ môžeme tento alkohol kúpiť, no len vďaka výnimke zo strany euroúradníkov. Za normálnych okolností by sme sa s rumom museli rozlúčiť už 22. apríla tohto roku. Výnimku máme na päť rokov, no odborníci sa snažia tlačiť na Európsku úniu a upozorniť na zdravotné riziko pre občanov Slovenskej republiky.

Zdroj: pluska.sk  |  Foto: Pixabay