Denne ho konzumujeme v pečive či sušienkach, pri tom si nevedomky ničíme zdravie.
V posledných 30 rokoch sa stal jedným z najpoužívanejších produktov rastlinného pôvodu. Nachádza sa v margarínoch, čokoláde, majonéze, sušienkach, pečive či v zemiakových lupienkoch, ale aj v krmive pre psov.
Hlavným dôvodom prečo je palmový olej taký nebezpečný, sú nasýtené mastné kyseliny. Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleja nájdeme okolo 7 gramov nasýtených mastných kyselín, v 100 gramoch palmového oleja nájdem až okolo 49 gramov. Nasýtené mastné kyseliny upchávajú cievy čo môže viesť k infarktu. Naviac sa zistilo, že palmový olej neobsahuje žiadne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú oproti tým nasýteným blahodárne účinky.
Ďalším z nezdravých procesov je, že palmový olej behom výroby tuhne. Ide o to, že rastlinné tuky sa rozpúšťajú pri omnoho menších teplotách ako tie živočíšne. V prípade že by sme vystavili mrazu nejaký iný druh oleja, napríklad slnečnicový, ostal by v tekutom stave.
Palmový olej nie je nebezpečný iba pre človeka, ale aj pre našu planétu. Pochádza z palmy olejnice guinejskej, ktorá sa dnes pestuje na mieste pralesov. V roku 1985 palmové plantáže 1500 kilometrov štvorcových, no dnes už je to vyše 100-násobok. Rúbanie pralesov v prospech palmového oleja dohnalo na pokraj vyhynutia tigra sumatranského.
Zdroje: ona.idnes.cz Foto: wikipedia.org, flickr.com