Hygienici kontrolovali tohto roku od 27. novembra do 15. decembra vianočné trhy, kde sa zamerali na prípravu, manipuláciu a podávanie pokrmov, či nápojov. Výsledky tejto mimoriadnej kontroly zverejnil vo štvrtok 21. decembra Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej oficiálnej stránke.
Pri tohtoročnej mimoriadnej kontrole vianočných trhov nezistili hygienici závažné hygienické nedostatky, v Prešovskom kraji dokonca žiadne. Kontrola predaja potravín, pokrmov a nápojov v stánkoch a v zariadeniach ambulantného predaja však bude pokračovať i naďalej, počas celého trvania vianočných trhov.
Hygienici vykonali vyše 600 kontrol
Vykonaných bolo celkovo 646 kontrol, najviac v Žilinskom kraji – 130, v Košickom – 123 a v Prešovskom – 120 kontrol. Celkovo vykonali najviac kontrol regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 83, so sídlom v Žiline – 51, kontrol, so sídlom v Bratislave – 50 a so sídlom v Trnave – 48 kontrol.
Hygienici skontrolovali spolu na celom Slovensku 457 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov, najviac v Bratislave – 38 a v Košiciach 40.
Zistené nedostatky
Nedostatky zistili hygienici v 28 zariadeniach, čo predstavuje 6 %, vlani to bolo 42 zariadení, čo predstavovalo 8 %. Nedostatky sa zistili pri kontrolách v 7 krajoch – pozitívnou výnimkou bez nedostatkov bol Prešovský kraj. Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo v Trenčianskom kraji, kde zistili nedostatky v 4 zo skontrolovaných 25 zariadení. V Žilinskom kraji boli nedostatky len v 3 z 85 skontrolovaných, čo predstavuje 3,5%.
“Vyhovujúca úroveň hygieny a technické zabezpečenie je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol, ako aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov, ktorých opakovane upozorňujeme na legislatívne požiadavky pri organizovaní hromadných akcií,” konštatoval Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.
Najčastejšie pochybenia
Hygienici nachádzali najčastejšie pochybenia pri skladovaní potravín a surovín (napr. nefunkčné chladiace zariadenia, alebo nedostatočnú chladiacu teplotu). V niektorých prípadoch nedodržali predávajúci zásady manipulácie s polotovarmi, potravinami a hotovými pokrmami – nezabezpečili ochranu pripravovaných výrobkov pred kontamináciou, resp. nepoužívali ochranné rukavice.
V menšej miere sa vyskytli nedostatky v označovaní hotových pokrmov (napr. neoznačenie alergénov v nich, alebo podávanie pokrmov po dátume spotreby). Nedostatočnú prevádzkovú hygienu zistili v 6 stánkoch, našli sa aj 4 prípady, kedy zamestnanci nemali doklad o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti. Na mikrobiologické vyšetrenie odobrali hygienici 99 vzoriek potravín a hotových pokrmov. Nevyhovelo 9 z nich, čo predstavuje 9 %.
“6 vzoriek hotových pokrmov (lokša oštiepková, lokša pečienková, pečená klobása, dusená cibuľa, bravčová cigánska) odobrané na vianočných trhoch v Bratislave, jedna vzorka (lokša plnená kačacou pečeňou) na vianočných trhoch v Košiciach a jedna vzorka hotového pokrmu v Nitre nevyhoveli pre nadlimitný počet koliformných baktérií. V jednej vzorke langoša s kečupom a syrom bol prekročený povolený počet kvasiniek,” informoval Mikas.
Uložené pokuty a zatvorené stánky
Z dôvodu nedodržania podmienok skladovania potravín a zistenia potravín neznámeho pôvodu bol jeden stánok s rýchlym občerstvením zatvorený. V troch stánkoch s rýchlym občerstvením hygienici uzatvorili prevádzku na potrebné obdobie z dôvodu nezabezpečenia zariadenia tečúcou pitnou vodou na umývanie rúk zamestnancov a na umývanie pracovného náradia pri príprave pokrmov z polotovarov. Za zistené nedostatky pri kontrolách uložili hygienici na mieste spolu 21 blokových pokút v celkovej sume 1 397 eur. Zároveň boli začaté 3 správne konania vo veci uloženia pokuty.
Zdroj: uvzsr.sk | Ilustračná foto: wikimedia.org