Obchodný dom IKEA má verných zákazníkov po celom svete. Mnohí z nich pri nakupovaní zablúdia aj do reštauračnej časti, kde si vychutnajú legendárne švédske mäsové guľky. Najnovšie si ich najnovšie môžete uvariť aj doma!

Švédske mäsové guľky sú neoddeliteľnou súčasťou obchodnému domu IKEA. Pre milióny ľudí je tak nakupovanie v predajniach nábytku spojené aj s lahodným obedom. ,,Vieme, že niektorým ľuďom chýbajú naše mäsové guličky, preto sme zverejnili domácu alternatívu, ktorú si môžu ľudia jednoducho uvariť sami,“ uviedla manažérka obchodnému domu IKEA vo Veľkej Británii a Írsku Lorena Lourido na sociálnej sieti.

Švédske mäsové guľky:

  • 500 g  mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g  mletého bravčového mäsa
  • 100 g  strúhanky
  • 5 polievkových lyžíc mlieka
  • cibuľa
  • cesnak
  • 1 vajce
  • olej

Omáčka:

  • 40 g  masla
  • 40 g  múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml kyslej smotany
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Instagram HITKY_SK plný pikošiek! Nájdete ho >>>TU<<<

Postup:

Zmiešajte hovädzie a bravčové mäso. Nakrájajte cibuľu, cesnak a pridajte ich do mäsovej zmesi. Z nej následne vytvarujte menšie guličky, ktoré odložte na tácku, zakryte utierkou alebo servítkou a vložte ich na dve hodiny do chladničky. Po vybratí guličky opečte na oleji na miernom ohni z každej strany. Všetky napokon vyberte a dajte na plech. Pečte okolo tridsiatich minút na 180˚C.

V prípade omáčky si najskôr rozpustite maslo, do ktorého vsypte múku a miešajte aspoň dve minúty. Postupne pridajte zeleninový vývar, kyslú smotanu, sójovú omáčku, horčicu a za občasného miešania omáčku prevarte. Prajeme dobrú chuť!

Zdroj: Twitter/IKEA UK  |  Foto: Twitter/IKEA UK, Pixabay