Jedným z najväčších strašiakov v potravinovom priemysle sú nepochybne É-čka. Čoraz väčšie množstvo ľudí sa zaujíma o zloženie potravín, pričom sa zameriavajú práve na chemikálie, ktoré sú pre nich najviac rizikové.  Z tohto dôvodu vám prinášame zoznam tých najnebezpečnejších!

Aj napriek tomu, že sa do potravín čoraz viac využívajú prírodné farbivá získavané zo zeleniny, ako je červená repa, kurkuma či mrkva, stále v nich prevládajú tie škodlivejšie É-čka. Potravinárske farbivá sú rozdelené do skupín podľa ich chemických a škodlivých emulgátorov.

Odborníci upozorňujú, že É-čka majú neblahý vplyv na zdravie človeka. Môžu spôsobiť alergie, bolesti žalúdka, kožné ochorenia, ba dokonca aj rakovinu. Pri nákupe potravín je tak nesmierne dôležité, čo si zákazník vloží do košíka. Niekedy si však ľudia nie sú istí, aké emulgátory ich ohrozujú najviac, a teda by sa im mali oblúkom vyhýbať.

Uvedené éčka sa nachádzajú hlavne v cukríkoch, ochutených nápojoch, žuvačkách či zmrzline

Zdroj: fajnepotraviny.sk  |  Foto: Pixabay