23. júna zverejnil portál Aktuality.sk informácie o tom, že diplomová práca Borisa Kollára má byť plagiátom. Po mnohých argumentoch sa k celej situácii vyjadrila i prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má pre predsenu NR SR jasný odkaz.

Potom, čo bola verejnosťou ostro sledovaná a kritizovaná kauza ohľadom rigoróznej práce Andreja Danka, sa na pretras dostali i ďalší politici. Tentokrát ide o Petru Krištúfkovú a Borisa Kollára z hnutia Sme rodina, ktorých záverečné práce majú byť plagiátom. Tieto obvinenia priniesla mimoparlamentná strana Spolu – občianska demokracia (Spolu), pričom predseda Národnej rady Slovenskej republiky sa pred kritikou okamžite bránil.

„Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko, čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ uviedol Kollár. Následne v piatok 26. júna pozval novinárov, aby vyhlásil, že kvôli diplomovej práci z funkcie neodstúpi.

„Bolo mi vytýkané, že som tam neuviedol docenta Minďáša. Áno, neuviedol som, lebo bol môj školiteľ a súhlasil s tým, že môžem výsledky jeho práce použiť,“ prezradil na margo skutočnosti, že podstatná časť práce bola odpísaná práve od jeho školiteľa. Ako tiež dodal čerstvý otecko, magisterský titul, ktorý získal na súkromnej Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, používať nebude.

K celej situácii sa napokon vyjadrila i prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má k celej veci jasný postoj. “S nástupom novej vlády boli oprávnene spojené veľké očakávania verejnosti. Získala silný protikorupčný mandát, aj silný mandát na zmenu výkonu politickej moci. Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je ale potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov,” uviedla na sociálnej sieti.

[poll id=”185″]

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Instagram HITKY_SK plný pikošiek! Nájdete ho >>>TU<<<

Foto: FB/Z.Č., B.K.