Skupina odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa rozhodla varovať Slovákov pred jedlom, ktoré môže spôsobiť vážnu otravu končiacu aj smrťou. Počet ľudí, ktorí boli hospitalizovaní práve v dôsledku konzumácie daného jedla, totiž výrazne rastie. Je preto dôležité, aby ste zvážili, čo si dáte do úst.

Odborníci z Banskej Bystrici spolupracujú na európskom projekte, ktorý sa zaoberá ochorením “ciguatera“, známym pod prezývkou “pomsta mora“. Mnohí dovolenkári totiž v zahraničí využijú možnosť pochutnať si na morských živočíchoch, ktoré však mohli skonzumovať morskú riasu produkujúcu cigautoxín. Nebezpečný toxín sa môže nachádzať u viac ako 400 druhov morských rýb.

Čoraz väčšie nebezpečenstvo v podobe otravy potvrdili aj desivé štatistiky. Odhaduje sa, že ročne je na svete otravou postihnutých 50-tisíc až 200-tisíc ľudí. ,,Najrizikovejšími rybami pre ľudí sú barakuda, kanic, morský úhor, kranas, morský vlk a jeseter,” uviedla Jana Kerlík z banskobystrického regionálneho úradu pre cas.sk. Nezabudnite však, že na takom morskom vlkom si môžete pochutnať aj na Slovensku, preto je dôležité skontrolovať si, v akej oblasti bol ulovený či spracovaný. Kritickými sú pobrežia Francúzska, Portugalska a Španielska.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Instagram HITKY_SK plný pikošiek! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: cas.sk  |  Foto: Pixabay