Po roku k nám opäť zavítalo sychravé, studené a depresívne počasie. Či chceme alebo nie, zima je tu a chlad začal prenikať až do našich kostí a svalov. Práve v tomto období sme náchylní k prechladnutiu, no povedzme si úprimne, kto by chcel celé vianočné obdobie prekýchať či prekašľať? Osvojte si jednoduchý liek, s ktorým vyhráte aj na tomto bojovom poli!

Ďumbier lekársky alebo zázvor. Práve takto znie názov spomínaného zázraku, ktorý  pochádza z Ázie a používa sa v lekárstve aj v kuchyni. Vyznačuje sa svojou štipľavou a ostrou chuťou, taktiež je považovaný za elixír života. Jeho liečivé účinky sú nevídané, práve preto by nemal chýbať ani vo vašom jedálničku, najmä počas zimných mesiacov. Medzi najčastejšie účinky zázvoru patrí podpora trávenia, prevencia proti chrípke, nádche i rakovine, zlepšuje prietok krvi, detoxikuje telo a v neposlednom rade oplýva aj afrodiziakálnymi účinkami (to, do akej miery ovplyvní váš milostný život, necháme na vás).

Zázvor môžete konzumovať rôznymi spôsobmi, nechajte sa inšpirovať tými najpríjemnejšími.

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Čaj, ktorý vás zahreje najmä pri chrípke, si jednoducho pripravíte v pohodlí svojho domova. Zázvorový koreň olúpte škrabkou na zemiaky a nastrúhajte priamo do kanvice. Zalejte ho vriacou vodou a pridajte jednu ČL citrónovej šťavy. Po vychladnutí oslaďte jednou PL medu a dôkladne premiešajte.

Pozor: na prípravu čaju použite max 4 g zázvoru vo forme koreňa a len 1 g sušeného zázvoru. Lekári zistili, že sa pri vyšších dávkach objavili tráviace ťažkosti, búšenie srdca a hnačky.

ZÁZVOROVÝ DRINK

Nastrúhajte si zázvor priamo do nádoby a zalejte malým množstvom vriacej vody. Nádobu následne vložte do mikrovlnky na jednu minútu, preceďte, oslaďte a nechajte vychladiť. Na zafarbenie drinku pridajte brusnicový, pomarančový, jablkový alebo iný džús.

NAKLADANÝ ZÁZVOR

Tento typ receptu je tradičnou prílohou k japonskému sushi. Na prípravu použite mladý zázvor. Ten ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Povarte ich pol minúty vo vriacej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Do pohára si nalejte ryžový ocot, pridajte cukor a soľ – podľa vlastnej chuti. Vhoďte doň plátky zázvoru a nechajte aspoň jeden deň uležať v chladničke. Nakladaný zázvor vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov.

ZÁZVOROVÉ PIVO

Nesmieme zabudnúť ani na silnejšie pohlavie. Pripravte svojmu partnerovi pivo, za ktoré vás bude nosiť na rukách.

Čerstvý zázvor (cca 30g) olúpte, nožom na doske rozdrvte a vložte do veľkej misy. Následne ho zasypte 500 g kryštálového cukru a zalejte 5. litrami vriacej vody. Nakoniec prilejte šťavu vytlačenú z dvoch citrónov. Vložte do hrnčeka sušené pivné kvasnice a zalejte ich vlažnou vodou. Nechajte ich 3 – 4 minúty odležať a následne ich vlejte do zázvorovej zmesi. Základ na zázvorové pivo premiešate a necháte odstáť 24 hodín. Potom pivo precedíte do čistých fliaš cez plátno a uzavriete korkovou zátkou. Nad hladinou musí ostať cca 3cm voľného priestoru, aby sa vytvoril oxid uhličitý. Staroanglické zázvorové pivo podávajte vychladené vo vysokých fľašiach.