Ak chceme žiť zdravšie, prirodzene nás zaujíma, čo jeme a pijeme. Strašiaku menom toxíny sa však nedá úplne vyhnúť. Nachádzajú sa vo vode, pôde, potravinách či v kozmetike. Najnovšie štatistiky dokonca potvrdili, že miera kontaminácie v niektorých druhoch ovocia v posledných rokoch výrazne narástla.

Členovia zahraničnej organizácie Pesticide Action Network (PAN) sa v posledných mesiacoch zaoberali mierou ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe v rokoch 2011 až 2019. Výsledky boli pre nich šokujúce, keďže miera ,,znečisteného“ ovocia narástla o neuveriteľných 53 %.

Vedci analyzovali 100-tisíc vzoriek ovocia v Európe, pričom najväčšie rozdiely našli v hodnotách kivi. V roku 2011 sa totiž miera kontaminácie exotického ovocia pohybovala okolo 4 %, no o osem rokov neskôr hodnoty narástli na 32 %. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil rozsah toxických látok aj v čerešniach, a to z 22 % na zarážajúcich 50 %.

Na základe získaných informácií odborníci odporúčajú ľuďom, aby kupovali zeleninu a ovocie hlavne v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a maloleté deti. ,,Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznych ochoreniam,“ vyhlásila hovorkyňa PAN Salomé Roynelová.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) okamžite zareagoval na zistenia vedcov vyhlásením, že každoročne zverejňujú komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Podľa oficiálneho stanoviska má byť až 98 % ovocia v súlade s legislatívou Európskej únie. Aj napriek tomu mal európsky parlament rokovať o reforme zákona EÚ o pesticídoch, no debata sa presunula na koniec júna kvôli potravinovej kríze na Ukrajine.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: theguardian.com  |  Foto: Pixabay