Zdravie máme len jedno a rozhodne si ho musíme strážiť. Aj napriek tomu sme nepoučiteľní a zdravotné problémy riešime až keď trpíme bolesťami alebo nám znepríjemňujú život. No ak vám aspoň sčasti záleží na tom, čo konzumujete, odporúčame si článok prečítať do konca.

V dnešnej uponáhľanej dobe sa čoraz viac uchyľujeme k fastfoodom alebo potravinám, ktoré nás zasýtia aspoň na pár minút, aj keď neobsahujú žiadne zdraviu prospešné látky. Jednoducho cítime hlad a v tom momente je dôležité iba jedno, a to nenechať žalúdok prázdny. Prinášame vám však zoznam pár potravín, po ktorých by ste mali siahať iba zriedka alebo najlepšie vôbec:

Hranolky, chipsy a vyprážané jedlá

Vo všeobecnosti by sme mohli tvrdiť, že všetky potraviny, ktoré sa smažia na oleji, sú považované za tie najškodlivejšie. Dôvodom sú karcinogénne látky akrylamidy, ktoré sa tvoria pri vysokých teplotách, akým vyprážanie rozhodne je.

Biele pečivo

Nie je žiadnym prekvapením, že základnou zložkou bieleho pečiva je biela múka, ktorá dokáže v tele narobiť poriadnu šarapatu. Obsahuje totiž lepok, ktorý je ťažko stráviteľný. V krajných situáciách dokonca upcháva črevá, čo môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Sladkosti vrátane čokolády

Nemusíte sa obávať, ak si neviete deň predstaviť bez tabličky čokolády. Nie každá totiž patrí do skupiny nezdravých. Ide predovšetkým o sladkosti a čokolády, ktoré obsahujú palmový tuk a rafinované cukry. Palmový olej totiž poškodzuje vnútorné orgány (podžalúdková žľaza, hrubé a tenké črevo).

Sladené nápoje

Tieto druhy nápojov sú obľúbené predovšetkým u mladších generácií. Môžu byť síce sladké, chutné a dodajú energiu, no zároveň obsahujú obrovský príjem cukru. Šumivé sladené nápoje však väčšinou obsahujú aj sladidlá, ktoré sú omnoho nebezpečnejšie ako obyčajný cukor. Ide predovšetkým o umelé sladidlo aspartám, ktorý je 200-krát sladší ako cukor.

Zdroj: healthline.com  |  Foto: Pixabay