Tohtoročné leto nás poriadne trápi. Pred tropickými teplotami utekáme k osviežujúcej vode či už k moru, kúpaliskám alebo vodným priehradám. Väčšina ľudí si však rado pochutná aj na lahodných maškrtách, ktoré ich schladia. 
Okrem populárnej zmrzliny je to bezpochyby aj melón. Sezóna melónov je v plnom prúde, ale je treba byť na pozore. Pražskí hygienici varujú, že obzvlášť nakrájané alebo zle skladované melóny môžu byť živnou pôdou pre baktérie, vrátane salmonely.
“Melóny sú rovnako ako každé ovocie s dužinou, po mechanickej úprave, ako je nakrájanie či olúpanie, veľmi dobrou pôdou pre množenie mikroorganizmov vrátane patogénnych,” upozorňuje hovorkyňa pražských hygienikov Dana Mertová.
Pokiaľ sú porcované melóny skladované vo vyšších teplotách, dochádza u nich k veľmi rýchlemu premnoženiu mikroorganizmov.To môže mať za následok vznik infekčného onemocnenia. Ide najmä o baktérie Salmonella, Listeria a Escherichia coli.

 

K prenosu baktérií z povrchu môže dôjsť napríklad nožom alebo neumytými rukami. Všetky druhy ovocia a zeleniny je preto treba riadne umyť, obzvlášť tie, ktoré nebudú pred konzumáciou upravené varením.

Zdroj: Tn.nova.cz | Foto: YouTube, Twitter