Odborníci ohlásili začiatkom roka 2019 veľké zdražovanie potravín. Dôvod, pre ktorý si viac priplatíte za mäso či chlieb, je pritom šokujúci rovnako ako percetná, o ktoré stúpnu ceny v obchodných reťazcoch.
Rok 2019 bude, zdá sa, pre peňaženky Slovákov poriadne náročný. Okrem zdražovania energií sa najnovšie prihlásili o slovo aj potraviny, ktorých cena sa vyšplhá opäť o čosi vyššie. Zdražovanie pritom potvrdil aj analytik prieskumnej agentúry Drahovský: „Výrobcovia musia zohľadňovať drahšiu prvovýrobu, ako i vyššie výrobné náklady vo vlastných firmách. Rovnako aj obchody musia nájsť spôsob, ako zvýšenie režijných nákladov kompenzovať,“ uvádza pre Plusku.
Za vyššími cenami majú byť pritom aj mzdy zamestnancov, ktorí dostanú po novom lepšie príplatky za nočnú prácu či sviatky, hoci sa pôvodne tvrdilo, že tento fakt ceny neovplyvní. Zdražovanie potvrdili aj samotní producenti potravín, a to najmä v sektore spracovania mäsa, kde očakávajú zvýšenie cien o 5 až 8 %. Rovnakú rétoriku zvolili aj výrobcovia mlieka, kde sa očakáva nárast cien o 5 až 10 %.
Viac si priplatíme aj za ovocie, zeleninu, syr či chlieb a ohrozená môže byť týmto krokom i domáca produkcia, keďže krajiny a firmy, ktoré sa venujú veľkovýrobe, môžu nižšími cenami vytlačiť drobných slovenských výrobcov. Globálne sa pritom očakáva nárast cien vo výške 10 %, a tak môžeme za kilo kuracích pŕs zaplatiť aj osem eur, kým za obyčajné maslo aj viac ako tri eurá.
Zdroj: pluska.sk | Foto: Pixabay