Koláč Štedrák patrí medzi obľúbené vianočné dobroty, pričom si ho zamilovala aj moderátorka Kvetka Horváthová. Celá jej rodina ho natoľko miluje, že sa na ich stole objavuje aj v priebehu roka. Sympatická blondínka tak neváhala a podelila sa s fanúšikmi o recept, ktorý má od svojej mamy a tá zase od svojej.

Štedrák sa stal známym aj vďaka reality šou Farma, keďže Kvetka ho pravidelne piekla pre farmárov, ktorí trpeli nedostatkom jedla. Tentokrát ho Horváthová pripravila pre svoju rodinu na Štedrý deň. Mnoho fanúšikov si od nej pýtalo recept a moderátorka sa o neho rada podelila.

Ingrediencie:

  • 800 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/2 l mlieka
  • 40 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 3 dcl oleja
  • Soľ

Plnka lekvárová: 250 g slivkového lekváru
Plnka maková: 200 g mletého maku, 4 PL kryšt. cukru, 20 g vanilk. cukru
Plnka orechová: 200 g mletých orechov, 4PL kryšt. cukru, 20 g vanilk. cukru
Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 4 PL kryšt.cukru, 20 g vanilk. cukru, škoricový cukor
+na suché plnky 1 dcl mlieka s 2 ČL práškového cukru na pokvapkanie

Príprava:

Z mlieka, droždia a cukru si spravte kvások. Cesto je pripravené na spracovanie vtedy, keď sa nelepí, takže podľa potreby po troške dosypte múku, aby jeho konzistencia bola dobrá na rozvaľkanie. Cesto nemusí kysnúť, dá sa s ním pracovať hneď! Rozdeľte ho na štyri časti, postupne rozvaľkať a na každý kus ide plnka. Kvetka dáva na prvý lekvár, potom mak, orech a na vrch tvaroh. Koláč sa pečie pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre cca 25 minút. Dobrú chuť!!!

Zdroj: Instagram/kvetkah  |  Foto: Instagram/kvetkah