Politické strany mali možnosť podať kandidátne listiny do nedele (2. júla) do polnoci. Mnohé politické subjekty tak už viac nemôžu tajiť osoby, ktoré sa nachádzajú na kandidátke. Po prvotnej kontrole Štátnej komisie sa vo voľbách oficiálne ,,pobije“ 25 politických hnutí.

V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 30. septembra, bude kandidovať 24 politických strán a jedna koalícia. Ministerstvo vnútra pred pár dňami prijalo návrhy kandidačných listín, ktorými sa v týchto dňoch bude zaoberať Štátna komisia. Tá je povinná preštudovať si kompletné dokumenty a rovnako aj financovanie politických subjektov.

Všetky strany preukázali aj úhradu volebnej kaucie vo výške 17-tisíc eur. Na listinách sa celkovo nachádza 2 728 kandidátov. Jednotlivé politické hnutia predložili zoznam ľudí, no najviac ich mohlo byť 150. Najmenej má strana SDKÚ-DS s jedenástimi kandidátmi a strana Karma so 17 uchádzačmi o poslanecký mandát.

Na základe doteraz zisteného, Igor Matovič je jediný, ktorý zariskoval a do parlamentných volieb pôjde v trojkoalícii. Strana OĽaNO a priatelia sa spojila so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou. Spoločne tak musia prekonať hranicu 7 % namiesto piatich percent, aby sa dostali do parlamentu.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: minv.sk  |  Foto: FB/Milan Uhrík • Republika, MV SR, NR SR, Robert Fico, OĽANO, Richard Sulik, Peter Pellegrini