Rozpad Československa priniesol slovenskému hokeju nepríjemnosť v podobe preradenia do najnižších divízií, zatiaľ čo Česi ostali medzi elitou. A to nielen na seniorskej, ale aj mládežníckej úrovni. Slováci však ukázali svoje kvality a hneď v roku 1994 si urobili zo súperov “trhací kalendár”.

Čo sa týka MS juniorov (U20), tie boli v roku 1994 trošku zvláštne, teda čo sa najnižšej divízie týka. Zatiaľ, čo “Áčko” i “Béčko” hralo po osem výberov systémom každý s každým, C-divízia mala trošku krkolomný formát. Postupoval z nej jediný výber, pričom také Slovensko muselo zvládnuť až štyri fázy. Pritom pre pätnásť zúčastnených krajín mohol byť určite vytvorený oveľa jednoduchší a priamočiarejší formát.

Výber, v ktorom boli aj neskoršie hviezdy ako Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský, Ľubomír Vaic, Richard Pavlikovský, Radoslav Hecl či Ján Lipiansky, sa musel predrať do B-divízie nasledovne.

Višňovský neskôr ukončil kariéru v drese Slovanu

Prvej fázy sa zúčastnili len bývalé juhoslovanské a sovietske krajiny, plus Slovensko. Chorvátov sme rozstrieľali 15:0. Kazachstan padol po výsledku 6:4. Z druhej fázy, ktorá bola paradoxne oveľa náročnejšia ako tretia, postupovali dva celky zo štyroch. Okrem už započítanej výhry nad Kazachstanom sme čelili ešte Bielorusom (7:2) a Lotyšsku (3:4).

Duo Lotyšsko a Slovensko postúpilo do tretej fázy, kde na nás čakali na rozdiel od kvalitných postsovietskych súperov skôr outsideri. Maďarsko sme zdolali 12:1, Španielsko 15:0 a vtedy slabé Dánsko až 22:0! Na záver sme sa o postup stretli opäť s Lotyšmi, ktorí nás ako jediní zdolali. My sme mali v predošlej fáze teda skóre 49:1, Lotyši dokonca 55:3!

Tentokrát sme ale nič neponechali náhode a Lotyši padli presvedčivo 6:2. Na šampionáte sme tak v 8 dueloch dali 86 gólov, a teda súperi boli prekonaní v priemer každých 335 sekúnd. Len dodajme, že v roku 1995 sme postúpili z 2. miesta do A-divízie, kde sme dodnes.

Zdroj: Wikipedia, Eliteprospects.com | Foto: Instagram/Miroslav Satan