História futbalu je už poriadne dlhá. Jej počiatky sa píšu ešte do polovice 19. storočia, keď sa jeho kolískou stalo Anglicko. V roku 1863 vznikol v tejto krajine prvý oficiálny futbalový zväz a začal sa tu hrať FA Cup. Už v roku 1888 sa začala hrať prvá sezóna anglickej ligy. V tom čase sme na Slovensku nemali ani jeden klub.

V týchto časoch sme patrili ešte pod Rakúsko-Uhorsko a mali sme iné priority ako hrať futbal. Napriek tomu už na prelome 19. a 20. storočia začali vznikať aj na našom území kluby. V Bratislave, Dunajskej Strede, Prešove či ďalších mestách. V priebehu pár desiatok rokov sme tu mali nespočetne veľa klubov. No o profesionálnom futbale stále nebolo reči.

V roku 1929 sa slávny Newcastle United, ktorý v roku 1927 vyhral anglickú ligu, vydal na turné po staroom kontinente. Za úlohu si dali robiť futbalu osvetu a ukázať ľuďom v Maďarsku, Česko-Slovensku a v ďalších krajinách, ako ten futbal vyzerá na profesionálnej úrovni. V rámci toho sa v Bratislave uskutočnil zápas medzi spomínaným 4-násobným anglickým šampiónom a klubom 1. ČsŠK Bratislava (po niekoľkých zmenách dnešný Slovan).

25. mája 1929 pricestovali hrdí anglickí profesionáli do Bratislavy a ubytovali sa v hoteli Carlton, odkiaľ na druhý deň hneď niekoľkými taxíkmi pricestovali na štadión v dnešnej Petržalke. Zápas videlo podĺa dobových záznamov len 3 689 divákov (v tej dobe aj na župné zápasy chodilo viac ako 10 000 ľudí). Dôvodom “nízkej” účasti boli predražené lístky, veď najlacnejšie stáli 8 korún, na ktoré obyčajný človek vtedy pracoval aj viac ako celý deň.

Anglickí profesionáli sa však razom premenili na sklesnutých štatistov, ktorí odišli z Bratislavy s debaklom. Čestný úspech Newcastlu zaznamenal Hugie Gallacher, ktorý mal byť v tej dobe jedným z najlepších hráčov sveta.

1. ČsŠK Bratislava – Newcastle United 8:1 (2:1)

Góly: 4., 48. a 89. Uher, 44., 54. a 60. Čambal, 52. a 65.Bulla – 30. Gallacher

Zostava Bratislavy: Hollý – Čulík, Zeumann – Horký, Poláček, Träger – Šoral, Bulla, Priboj, Čambal, Uher

Na druhý deň zaplnili všetky noviny veľkolepé nadpisy “Bratislava rozdrvila Angličanov” či “Československí amatéri zdegradovali profesionálov”.

Slovan sa môže cítiť na koni: TOTO si iný klub povedať nemôže!

Zdroj: Zlatá kniha futbalu na Slovensku | Foto: Twitter