Česko a Slovensko tvorili spoločný štát cca 70 rokov a hoci aktuálne sú to dva odlišné štáty, možno sa až tak od seba neodlišujú. To je názor, ktorý zastáva časť verejnosti. Tej, ktorá by bola za, no i tej, ktorá by bola proti zjednoteniu sa späť do jedného štátu.

“Naše” dva štáty majú toho skutočne dosť spoločného. Mnohí vidia totižto paralelu aj v politických scénach. V roku 2020 dokázal “zlodeja” a “mafiána” Fica poraziť Igor Matovič, v roku 2021 pre zmenu padol v Česku Andrej Babiš a jeho ANO, ktorý taktiež čelil viacerým aféram, a napokon ho porazila v parlamentných voľbách opozícia na čele s Petrom Fialom. Ako na Slovensku narodený politik hovoril: „Jej jediným programom je zhodiť Babiša.“

30. septembra sa konali “nové” predčasné parlamentné voľby na Slovensku, a ako asi viete, Robert Fico a jeho strana SMER-SD zase vyhrala a navyše vytvorila koalíciu a tak sa vráti na pomyselný trón. A práve tohoto víťazstva milovaného i nenávideného slovenského politika sa boja aj v Česku, kde ho považujú kvázi za hrozbu.

„Fico nevyhral len voľby, ale dokázal aj zjednotiť českú dezinformačnú scénu,“  hlása portál Forum24, ktorý zjavne nepodporuje politiku, ktorú robia tak Robert Fico, ako aj v Česku “nenávidený” Andrej Babiš. Nenávidený tými, ktorí sa hlásia k liberalizmu.

Časť českej verejnosti, ktorá je proti Babišovi, je zároveň aj proti Ficovi a obáva sa “najhoršieho”. Ako portál Forum 24 píše: „Robert Fico okrem vyhratých volieb dokázal zjednotiť českých dezolátov. To, čo sa nepodarilo Vrabelovi, Rajchovi, Peterkovej a ďalším, slovenský populista hravo zvládol. Česká dezinformačná scéna sa tak cíti posilnená a vyzýva k nasledovaniu Slovákov.“

My objektívne priznávame, že Andrej Babiš a jeho ANO majú reálnu šancu vyhrať budúce voľby v Česku, keďže súčasná vláda čelí ohromnej kritike. A až čas ukáže, či sa to stane a či to bude správne. Avšak nutno dodať, že niekoho urážať prívlastkom “dezolát” či ešte horšie len preto, že nemá rovnaký názor ako niekto iný, nie je celkom na mieste a možno práve takéto média dodávajú ešte väčšiu silu odporcom súčasnej českej vlády a tým aj ľuďom opäť si zvoliť Babiša.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Robert Fico (@robert.fico)

Zdroj: Forum24 | Foto: Instagram/robert.fico