Slovensko čaká už dnes (v pondelok 16.10.) od 20:45 duel na pôde Luxemburska v kvalifikácii o EURO 2024. Pred pár rokmi by bol radený do kategórie povinná jazda, dnes je to kľúčový duel o postup.

Luxemburský futbal urobil za ostatné desaťročie ohromný pokrok a od porovnávania sa z trpaslíkmi typu Malty či Andorry dostal na úroveň priemerne kvalitného reprezentačného výberu v európskom meradle. Má v kádri aj hráčov z nemeckých či francúzskych klubov.

Slovensko je ale v o niečo lepšej pozícii. V prípade nášho víťazstva budeme viac ako len jednou nohou na šampionáte, v prípade remízy ostaneme o dva body pred Luxemburskom, avšak prehral by bola pre nás malou katastrofou. Luxembursko totižto v závere kvalifikácie čaká rovnako ako nás Bosna, no ono v závere bude hrať s trpasličím Lichtenštajnskom a my proti nepríjemnému Islandu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený UEFA (@uefa_official)

Každopádne, okrem prestíže v podobe účasti na európskom šampionáte po tretí krát v rade by na Slovensko čakala aj tučná odmena. UEFA totižto rozdáva 222 miliónov eur krajinám zúčastneným na záverečnom podujatí rovným dielom. Slovenský zväz by si tak polepšil o 9,25 milióna eur, čo sú krásne peniaze.

Ak by v prípade postup SFZ ponechal tradičný kľúč prerozdelenia peňazí, tretina by skončila na konte zväzu, tretinu by si rozdelili hráči a členovia realizačného a tretina by šla na náklady spojené s kvalifikačným cyklom.

Zdroj: Pravda.sk | Foto: Instagram/milanskriniar, Pixabay