Vláda Igora Matoviča je už minulosťou, podobne tak Eduarda Hegera, zatiaľ čo už len posledné dni ostávajú Ľudovítovi Ódorovi. Niektorí sa desia návratu Ficovej strany SMER-SD k moci, iní sú nadšení a veria, že štát bude v správnych rukách. Alebo aspoň v lepších ako ostatného tri a pol roka.

Najnovšie vyplávala na povrch šokujúca informácia ohľadom Národného futbalového štadióna v Bratislave, na ktorom hrajú primárne domáce zápasy futbalisti klubu ŠK Slovan Bratislava. Štadión totižto s podporou štátu začal stavať jeho majiteľ Ivan Kmotrík starší.

Behom rokov sa však udialo možné aj nemožné. Samozrejme, výstavba takejto 22-tisícovej arény so zázemím je veľmi nákladná, predražili ju aj viaceré technologické vychytávky behom výstavby, no štátu sa všetko mohlo mnohonásobne vrátiť. Ale, zdá sa, že nevráti. Navyše, narastá jej podlžnosť.

„To, že vláda neodkúpi štadión a ešte bude žiadať vrátanie dotácí vo výške 27,2 milióna eur, bol pre nás samozrejme šok. Prvý krok, ktorý sme urobili, bol, že sme oslovili päť nezávislých špičkových právnych kancelárií, ktoré so štadiónom dovtedy nemali nič spoločné, aby pre nás vypracovali analýzy našich zmlúv so štátom.“ povedal zástupca NFŠ a.s.

„Všetky analýzy vyšli tak, že táto „otočka“ štátu je nepremyslená. Takto sa vlastne začala naša spolupráca s právnou kanceláriou Dentons. Pán doktor Kubina mi volal, že kroky Matovičovej vlády sú taký nezmysel, že rád rozšíri náš právny tím.“

„Minulý utorok sme podali ďalšiu výzvu na štát, že sme stále ochotní sa mimosúdne dohodnúť. Zachytili sme informáciu, že už v apríli 2023 zvažovala začať s našou spoločnosťou takéto rokovania vláda pána Hegera. To už je štvrtýkrát, čo sme odoslali takúto žiadosť. Písali sme Matovičovej, Hegerovej aj Ódorovej vláde. A nič sa nedialo. To, ako sa k tomu postaví Ficova vláda, zatiaľ nevieme,“ reagoval na otázku ohľadom možnej dohody s novou vládou. Aktuálne je však dlh štátu voči akciovke už viac ako 40 miliónov eur.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Igor Matovič (@igor_matovic_olano)

A absolútne netuším, či sa spor bude zbytočne naťahovať alebo štát teraz pristúpi na dohodu. Nikdy sme nemali v pláne sa ísť súdiť. No všetky kroky právnych zástupcov štátu za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera nasvedčovali, že robili všetko preto, aby sa celý spor maximálne naťahoval.

Mimochodom, podľa analýz by si dokázal štadión na seba zarobiť, veď len na daniach by podľa dlhodobých odhadov zarobil do roku 2060 až 170 miliónov eur. Len na daniach! Ak by bol podielovým vlastníkom, samozrejme, táto suma by bola mnohonásobná. Veď už teraz možno hodnotiť, že na štadióne boli vydarené akcie ako Winter classic, koncert Depeche Mode a pod.

Či všetko bude musieť napokon rozhodnúť súd alebo nová vláda nájde iné riešenie a dohody, je teraz otázne. Prípad však budeme naďalej sledovať.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ŠK Slovan Bratislava (@skslovanbratislava)

Zdroj: Šport | Foto: Instagram/igor_matovic_olano