Český hokej definitívne prichádza o ďalšie veľké meno, ktoré sa nesmrteľne zapísalo do jeho dejín. Po tom, ako v ostatných týždňoch laboroval so zranením, sa rozhodol ukončil svoju kariéru kapitán Tomáš Plekanec.

Čoskoro 41-ročný Čech hral v rokoch 2002-2018 v zámorí, v NHL odohral celkovo 1001 zápasov a získal 608 bodov. Následne sa vrátil domov do Kladna, s ktorým hral dokonca spoločne s Jágrom aj v druhej najvyššej lige, hosťoval v Brne. Od jesene 2020 bol až do začiatku tejto sezóny v Kladne i kapitánom. Ešte v sezóne 2021-22 mal cez bod na zápas.

Svoje posledné zápasy odohral začiatkom aktuálneho ročníka, v deviatich dueloch strelil jeden gól a na tri asistoval.

„Bohužiaľ som sa zo zdravotných dôvodov rozhodol ukončiť túto sezónu, a tým pádom aj hráčsku kariéru. Predstavoval som si to inak. Dúfal som, že pár týždňov odpočinku bude stačiť, aby som sa mohol ešte vrátiť na ľad a pomôcť chalanom do play off. To sa bohužiaľ nestane. Strašne ma to mrzí, rád by som pomohol, ale bol by to pre mňa obrovský risk,“ vysvetlil Plekanec.

Čo sa týka jeho reprezentačnej kariéry, viackrát bol aj kapitánom českého výberu, a to aj na olympijskom turnaji v roku 2014 alebo na zatiaľ poslednom Svetovom pohári v roku 2016. VIackrát i na majstrovstách sveta, z ktorých má na konte aj tri cenné kovy, zlato mu ale uniklo. Získal ho však na šampionáte U20.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tomáš Plekanec (@tomasplekanec)

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tomáš Plekanec (@tomasplekanec)

Zdroj: Flashscore | Foto: Instagram/jj68jaromirjagr