Róbert Fico a jeho strana SMER-SD ovládli 30. septembra parlamentné voľby a v druhej polovici októbra bol Fico oficiálne po štvrtý krát menovaný do pozície premiéra SR. V nich vyhrala víťazná strana o 4,98% pred Progresívnym Slovenskom.

V Česku bola v posledných voľbách situácia podobná ako u nás vo voľbách v roku 2020. Tak, ako u nás padol Fico, tam padol Babiš a jeho ANO. Avšak zatiaľ, čo u nás sa podarilo strane SMER-SD vyhral voľby o spomínaných necelých päť percent, náskok naposledy porazeného Andreja Babiša a jeho strany ANO bol v poslednom prieskume doslova priepastný.

V roku 2021 vyhrala aliancia SPOLU tvorená tromi stranami (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) so ziskom 27,79%, zatiaľ čo ANO ich dostalo 27,12%. Dnes by ANO zaznamenalo teda fantastický comeback.

Ako vidíte z grafu, malo by až 34% hlasov, zatiaľ čo SPOLU (ak by tri strany dali do jedného celku), by malo iba 25% hlasov. A ako samostatné strany to vyzerá ešte šialenejšie, veď v tom prípade by strana Andreja Babiša vyhrala o 21%. Samozrejme, ide len o prieskum, no tie zvyčajne nie sú ďaleko od reality.

Zdroj: Prima News | Foto: Instagram/robert.fico, Instagram/andrejbabis