Slovenská futbalová reprezentácia vďaka víťazstvu 4:2 nad Islandom spečatila svoj postup na európsky šampionát, ktorý sa bude konať na prelome júna a júla 2024 v Nemecku. Je to pre nás tretia účasť na tomto fóre v rade.

V roku 2016 Slovensko postúpilo zo skupiny a následne v osemfinále vapadlo s Nemeckom, v roku 2021 na preloženom šampionáte (z roku 2020 pre COVID) vypadlo už v základnej skupine.

A čo reakcie našich hráčov, trénera a ďalších?

Francesco Calzona, tréner SR: “Som veľmi spokojný, napĺňa ma radosťou vidieť ľudí okolo mňa šťastných. Radšej dávam ako beriem, taký je môj charakter. Vidieť šťastných hráčov a fanúšikov, to je pre mňa viac ako nejaká osobná radosť. Dnes sme prežili skvelý večer. Jasné, že chalani si zaslúžia oslavy, môžu sa odviazať. Nemám s tým absolútne problém.”

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu: “Sú to chvíle, ktoré sa dajú ťažko opísať. Som rád, že sa nám podarilo tretíkrát za sebou postúpiť na ME. Tým, ktorí chcú futbal vidieť, je jasné, čo do tímu priniesol tréner Francesco Calzona. Je to obrovský úspech a skvelá reprezentácia našej malej krajiny. Sme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý sa prebojoval na šampionát.”

Marek Hamšík, tímový manažér slovenskej reprezentácie, ktorí jej aj vo dvoch dueloch pomohol ako hráč: “Sú to skvelé pocity. Fantázia, že sa nám podarilo postúpiť na ME pred domácimi divákmi. Fanúšikov sme dotiahli na štadión. Začali sme pred tromi tisíckami a postup slávili pred vypredaným štadiónom. Obrovská vďaka patrí trénerovi Francescovi Calzonovi, ktorý odviedol skvelú prácu. Mužstvo má tvár a identitu. Je tam správna chémia, taktická aj kolektívna.”

Lukáš Haraslín, strelec dvoch gólov SR: “Je to vysnívaný večer v reprezentácii. Podarilo sa nám postúpiť na ME pred domácim publikom a som veľmi šťastný, že som k tomu prispel dvoma gólmi. Na tréningoch trénujem takéto situácie, Ondro a Kuco dobre preniesli hru a mne vyšli strely. Je skvelé, že sa nám podarilo pritiahnuť divákov späť na štadión.”

Martin Dúbravka, brankár SR: “bol to náročný zápas, výsledok je trochu skresľujúci. Otočili sme nepriaznivý vývoj. Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli. Fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru, chceme si to čo najviac užiť. Tréner Calzona dostal čas a dokázal pripraviť mužstvo kvalitne.”

Zdroj: Šport.sk | Foto: IG/sfzofficial