Využívanie prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD) je pre mnohých ideálnou možnosťou, ako pohybovať po meste. V jednom z väčších okresných miest si ale ľudia budú musieť za túto služby priplatiť.

„Lístky na mestskú autobusovú dopravu v Liptovskom Mikuláši od januára budúceho roka zdražejú. Základné cestovné sa pri platbe dopravnou kartou zvýši z 0,44 na 0,69 eura (teda o viac ako 50%). Pri kúpe lístka v hotovosti cestujúci po novom zaplatia jedno euro, doposiaľ to bolo 50 centov (nárast o 100%)“ potvrdila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková

Zľavy pre študentov, seniorov či zdravotne znevýhodnených obyvateľov zostane zachovaný a deti do šesť rokov budú cestovať zadarmo. „Preprava autobusmi zostáva stále výhodnejšia ako autom či taxíkmi. Nastavené ceny nebudú mať významný dosah na sociálnu situáciu cestujúcich,“ zhodnotil Gabriel Lengyel z odboru dopravy na radnici.

Dôvodom, prečo ceny vzrastú, sú prebiehajúca modernizácia a obmena vozového parku, zvýšenie počtu spojov do mestských častí, no taktiež modernizáciou služieb a technológii. Ako ďalšej z odboru dopravy znie, vďaka tomu sa podarilo konečne zvrátiť trend znižovania poČtu cestujúcich verejnou dopravou v meste.

Na záver dodávajú, že aj po zvýšení cien budú tieto ceny základného cestovného v Liptovskom Mikuláši stále nižšie, ako sú aktuálne ceny v MHD okolitých väčších miest, akými sú Ružomberok, Martin, Žilina či Poprad.

Zdroj: Aktuality | Foto | Video: YT/Slovakia_TransportFan