Slovenská Niké liga v polovici decembra 2023 mala za sebou posledné jesenné kolo, teda v poradí osemnáste. Koľko divákov chodilo na zápasy našej najvyššej súťaže? Zatiaľ, čo celkovo možno hovoriť o miernej radosti, v niektorých prípadoch prevláda trpké sklamanie.

Každý z dvanástich klubov hral deväťkrát doma, na 108 stretnutiach bolo v priemere 2511 divákov, čo je oproti minulým rokom mierny nárast. Naposledy bol vyšší priemer v sezóne 2008-09.

Dobrou správou je, že aj na menšie kluby chodilo aj cez 1500 divákov, či cez dve tisícky. Naopak, sklamanie prevláda hlavne v Bratislave. Ivan Kmotrík ml., teda generálny riaditeľ klubu ŠK Slovan Bratislava na fanúšikov po skúsenostiach z minulých sezón apeloval s prosbou, aby chodili vo väčšom počte na ligové zápasy. Žiaľ, vypočutý nebol.

„Aby sme tu mohli prilákať kvalitnejších hráčov alebo adekvátne platiť opory klubu, potrebujeme diváka na štadióne. Od toho sa odvíja aj jednanie so sponzormi o príspevkov,“ zneli približne jeho slová a poukázal na Spartu či Slaviu, kde chodí na ligové duely pravidelne cez 15 tisíc divákov.

Žiaľ, z pohľadu tohoto klubu, sa tak nestalo. Na zápase v pohárovej Európe, kde bol zase Slovan úspešný, chodilo aj na predkolá cez 10 tisíc ľudí a napríklad na Lille bolo vypredanyćh 22 tisíc. V domácej lige má ale Slovan priemer len 4534 divákov, čo je menej, ako v Dunajskej Strede. Spokojnosť určite nie je ani v Žiline, kde sa zase nepribližujú ani 2-tisícovému priemeru a veľmi zle je na tom Ružomberok, ktorý sa snaží ísť “slovenskou cestou”.

→ POZRITE SI V PREHĽADNEJ TABUĽKE
PRIEMERNÉ NÁVŠTEVY NA DOMÁCICH ZÁPASOCH
JEDNOTLIVÝCH KLUBOV