Portugalská futbalová ikona Cristiano Ronaldo bola dlhé roky hviezdou Realu Madrid, predtým žiaril v drese Manchestru United a potom v Juventuse. Po návrate do Manchestru United mu prvá sezóna vyšla, no jeseň 2022 bola preňho špecifická, až sa napokon uchýlil k šokujúcemu kroku.

Na jeseň 2022 ho začal nechávať Erik ten Hag na lavičke, v decembri 2022 neprežil ani dobrý svetový šampionát, preňho takmer určite posledný. Avšak Ronaldo je stále nielen značka, ale aj výborný futbalista. V roku 2023 nikto nestrelil na profesionálnej úrovni viac gólov ako on a aj v kvalifikácii o EURO 2024 to súperi pocítili, vrátane Slovenska.

Samozrejme, v Premier League alebo La Lige by nestrelil toľko gólov ako v Saudskej Arábii, no musí sa mu nechať, že aj v takmer 39 rokoch strieľa v saudskej Pro League viac gólov ako mladšie “hviezdy”, ktoré sa uchýlili k prestupu do najväčšej arabskej krajiny sveta.

Už v minulosti tvrdil, že saudskoarabská liga bude čoskoro jednou z piatich najlepších líg sveta, pred pár dňami napriek tomu, že sa začína pod saudkoarabským klubovým futbalom “lámať stolička”, zase vyhlásil niečo, čo mnohých skôr rozosmialo. „Saudskoarabská liga je lepšia ako francúzska Ligue 1,“ zneli jeho slová, ktoré len málokto berie vážne.

Nečudo. Veď tamojší majster Al Ittihad nedávno pohorel na majstrovstvách sveta klubov a priemerné kluby z tejto ligy zrejme budú na tom výkonnostne o dosť horšie ako náš majster Slovan Bratislava.

Aj oficiálny rebríček futbalových súťaží sveta tvrdí, že saudskoarabská liga nie je zďaleka medzi tými najlepšími. Podľa renomovaného zdroja Opta Joe je len na 27. mieste na svete, pred ňou sú aj súťaže z Chorvatska, Japonska, Švédska či Cypru. MLS, do ktorej zamieril Lionel Messi, sa ocitla na 15. miesto.

Na čele je podľa očakávaní anglická Premier League, ktorú nasledujú nemecká Bundesliga, talianska Serie A, španielska La Liga a francúzska Ligue 1. V TOP je jediná neeurópska súťaž, a to brazílska Serie A.

Zdroj: Give Me Sport, Sky Sports | Foto: IG/cristiano