Slovenský hokej vyprodukoval v ostatných rokoch viacero zaujímavých talentov, ktoré buď už hrajú v NHL alebo k tomu nemajú ďaleko. Veľkým prekvapenim ale môže byť pre mnohých osud nikdy nedraftovaného mladíka, rodáka z Martina.

Meno Samuel Hlavaj je zrejme známe všetkým hokejovým fanúšikom, ostatným Slovákom jeho meno až tak veľa nepovie, i keď viackrát chytal za našu U20 i U18 a dokonca v roku 2023 pri absencii hviezdnych brankárov z KHL dokonca štartoval na seniorskom šampionáte. Odchytal tri duely.

Avšak Samuel Hlavaj, ktorý ako tínedžer strávil tri roky v zámorí, od roku 2021 pôsobil dve sezóny v Slovane, kde odchytal cez 60 duelov, no viac ako polovicu z nich za B-tím Slovana v druhej najvyššej seniorskej súťaži, pár z nich ešte v sezóne 2022-23.

V lete 2023 zamieril do Plzne a za tamojšieho extraligistu odchytal v sezóne 2023-24 celkovo 30 stretnutí s úspešnosťou zákrokov tesne nad 90 percentami. Je možné, že si zase zachytá i na šampionáte.

Avšak i tak prekvapilo, že podpísal 2-ročný kontrakt s organizáciou Minnesota Wild, ktorá je účastníkom NHL. To, že by priamo začal chytať profiligu, nie je veľmi pravdepodobné, no do tej sa môže dostať napríklad vďaka vydareným výkonom v AHL.

V sezóne 2023-24 za Minnesotu, ktorej dres v minulosti úspešne obliekali trebárs aj Marián Gáborík či Pavol Demitra, chytávali veleskúsený 39-ročný Marc-Andre Fleury (v roku 2003 jednotka draftu) a taktiež 25-ročný Švéd Filip Gustavsson.

Zdroj: Eliteprospects | Foto: X/HC Škoda Plzeň