V minulosti mohol zastupovať krajinu v Lige majstrov len majster (prípadne dva tímy, a to majster a víťaz predošlého ročníka Ligy majstrov, ak to nebol rovnaký klub). Postupne sa počet zvyšoval a doposiaľ mohol byť maximálny počet zástupcov z jednej krajiny päť.

To mohlo nastať v troch prípadoch. Buď v prípade, že Ligu majstrov vyhral iný klub ako jeden zo štvorice kvalifikovaných z danej krajiny, alebo ak Európsku ligu vyhral klub ako jeden zo štvorice kvalifikovaných z danej krajiny. Avšak ak by hypoteticky trebárs z Premier League kvalifikovali do Ligy majstrov štyri tímy, piaty by vyhral Ligu majstrov a šiesty Európsku ligu, o miestenku by prišiel štvrtý tím Premier League.

Od sezóny 2024-25 je však situácia iná. Z jednej krajiny si Ligu majstrov môže zahrať až šesť krajín, a rovno to môže byť prípad Nemecka. Ako to?

Vysvetlenie: Nemecká Bundesliga má právo na štyri miestenky, tie obsadili Leverkusen, Stuttgard, Bayern a Lipsko. Avšak dve najlepšie krajiny sezóny získavajú extra miestenku. Tými sa stali Taliansko a Nemecko. Teda istotu má aj piaty Dortmund. Avšak UEFA potvrdila, že v prípade, ak by piaty tím z tejto krajiny, ktorá získala extra miestenku, vyhral buď Ligu majstrov alebo Európsku ligu, miestenka do Ligy majstrov by sa posunula na šiesty tím.

Ak teda Dortmund vyhrá Ligu majjstrov (vo finále zdolá Real Madrid), dostane Frankfurt “darček” v podobe účasti v hlavnej fáze milionárskej súťaže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Borussia Dortmund (BVB) (@blackyellow)

Zdroj: Eurosport | Foto: IG/Dvb09