Vo štvrtok predpoludním ohlásila ministerka hospodárstva Denisa Saková veľkú správnu, ktorá bude mať dopad na našu ekonomiku i zamestnanosť. O čo sa jedná?

V katastri mesta Šurany v okrese Nové Zámkybude stáť obrovský závod na výrobu batérií do elektromobilov. Slovensko podľa jej slov podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu tohoto závodu za 1,233 miliardy eur.

Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu aj investičnú pomoc vo výške až 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov.

Tento závod bude v budúcnosti zamestnávať viac ako tisíc ľudí, prvých viac ako sto už v roku 2025 a ďalších postupne v rokoch 2026 a 2027. Celkový predpoklad je zamestnanie pre 1 311 zamestnancov, čo bude veľkou príležitosťou pre mnohých ľudí z tejto oblasti.

Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu lítium-železo-fosfátových batérií do automobilov,” uviedlo ministerstvo hospodárstva v schválenom návrhu. Práce na investičnom zámere majú byť plánované do júla 2028, zatiaľ čo začiatok výroby spoločnosť plánuje v januári 2027. Tieto batérie by mali slúžiť výlučne pre trh Európskej únie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Denisa Saková (@denisasakova_official)

Zdroj: Topky, IG/denisasakova_official | Foto: Depositphotos