Áno, je to 2024 a azda na všetko existujú nejaké tabuľky. Avšak niekedy sa zdá, že odborníci sa snažia na niektoré “prirodzené veci” ísť až príliš komplikovane. Najnovšia štúdia nemeckej spoločnosti DGE je toho dôkazom.

Možno ešte zo školských lavíc si pamätáme, že by sme mali denne prijať cca 2 litre tekutín denne.

Niektoré zdroje uvádzajú iné hodnoty, presnejšie sa javíteória o tom, že na jeden kilogram hmotnosti by sa malo vypiť 0,03 litra vody, keďže, samozrejme, ťažko porovnať trebárs človeka vážiaceho 60 kíl a niekoho, kto váži 100 kíl.

V každom prípade je v určitých prípadoch dobré piť viac. Trebárs ľudia pracujúci manuálne musia prijať viac tekutín, rovnako tak športovci, nehovoriac o tom, že ak je vonku teplo a človek sa neustále potí, mal by vypiť viac ako keď je chladnejšie.

Nemecká spoločnosť DGE zaoberajúca sa výživou doporučuje priemernému človek v bežných podmienkach vypiť “len” 1,5-1,7 litra vody denne, pričom je ideálne, aby telo prijímalo rovnaký objem tekutín ako vylúči. Upozorňuje aj na “známy fakt”, že deti a seniori necítia tak často potrebu prijať tekutiny a ich telá sú tak vystavené väčšiemu riziku dehydratácie.

Upozorňuje aj na to, že tekutina nie je len voda či čaj, ale aj polievka alebo ovocie obsahujúce veľké percento vody. Zároveň varuje aj pred zbytočným “prelievaním sa” a doporučuje si viesť “záznamy” o množstve vypitej tekutiny.

Zdroj: GDE | Foto: Depositphotos