Ropy je v zemi také množstvo, že si ho nemožno ani len predstaviť. NO zároveň aj jej spotreba je viac než len gigantická. Ťažko si predstaviť cca 300 biliónov litrov, čo je akýsi hrubý odhad jej objemu v útropách našej planéty.

Cca stovka krajín sveta, vrátane Slovenska či Česka, má podľa dostupných údajov určité množstvo ropy pod svojim územím. No zatiaľ čo v našich končinách sú to vzhľadom na celosvetové zásoby skôr kvapky, niekoľko málo krajín vlastní väčšinu jej celosvetových zásob.

Medzi pomerne bezvýznamnyćh hráčov na trhu s ropou sa radil dlhodobo aj Pakistan. Táto ľudnatá, no nie príliš vyspelá krajina bola podľa webu Worldometer v roku 2016 na 52. mieste v odhadovaných zásobách ropy s 0,021%-ným podielom.

Avšak najnovšie odhady Pakistan katapultovali na 4. miesto celosvetovo, keďže najnovší odhad jej zásob je viac ako 500-násobný oproti tomu z roku 2016. Také niečo je vlastne, čo sa týka zásob ropy, doslova ojedinelý jav za ostatné dekády.

Podľa súčasným odhadov je naďalej lídrom Venezuela prenasledovaná Saudskou Arábiou, pred Pakistanom je už len Irán a nasledujú ho Kanada, Irak, Kuvajt, SAE či Rusko. Aspoň 1% celosvetových odhadovaných zásob mali v roku 2016 aj USA, Čína, Lýbia, Nigéria a Brazília.

Táto najnovšia skutočnosť by mohla urobiť z Pakistanu, ktorý patrí medzi dvadsať percent krajín sveta s najnižším HDP na obyvateľa, oveľa významnejšieho hráča, no bude dôležité, akú politiku táto ázijská krajina nastaví.

Zdroj: Worldometers, BBC | Foto: Depositphotos