Aktuálne prebieha na Slovensku konsolidácia. Napríklad ročné diaľničné známky majú stáť až 90 eur, na niektoré potraviny sa bude vzťahovať len 5-percentná daň, no v hre sú aj mnohé ďalšie úpravy.

Minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nominant SNS) oficiálne ohlásil, že v cestovnom ruchu bude tiež len 5-percentná sadzba DPH. Vládny návrh pritom pôvodne počítal so sadzbou 23 %, čo je skutočne radikálny rozdiel.

„Po týždňoch ťažkých rokovaní a po týždňoch koordinácie našich krokov s asociáciami a zástupcami sektora sa nám podarilo finálne zabezpečiť, že celý sektor cestovného ruchu, tzn. gastro aj ubytovanie bude po novom v päťpercentnej sadzbe DPH,” spresnil Keketi.

Nižšia DPH tak vraj Slovensku podľa jeho slov zabezpečí “absolútne postavenie” v rámci regiónu V4.

„V Poľsku je sadzba 8 %, v Česku 12 %, v Maďarsku 5 % a v Rakúsku 10 % na obidva spomínané sektory cestovného ruchu. Verím, že toto pomôže konkurencieschopnosti. Pomôže to podľa čísel od asociácií zachrániť viac ako 15.000 pracovných miest. Taktiež nám to pomôže zvýšiť príjmy regionálnych samospráv pri dani z ubytovania,” spresnil minister.

Líder SNS Andrej Danko mal za tento návrh bojovať tak ostro, že bol ochotný blokovať celý štátny rozpočet,

Už to nevydržal ani prezident: Andrejovi Dankovi poriadne naložil!

Zdroj: Topky | Foto: IG/