Nie je zvykom, aby opozícia hlasovala takmer do jedného človeka s koalíciou. V Česku si síce tiež príliš koaličné a opozičné strany nevedia prísť na meno, no po najväčších povodniach za ostatné dve desaťročia našli spoločnú reč.

Peniaze, celkovo až 30 miliárd českých korún (viac ako miliarda eur) má ísť na odstraňovanie škôd po ničivých povodniach, ktoré postihli v polovici septembra predovšetkým Moravskosliezsky a Olomoucký kraj. „Pomoc bude smerovať občanom a firmám a samozrejme krajským a obecným rozpočtom. Do 20. októbra majú kraje čas na sčítanie povodňových škôd,“ vyhlásil minister financií Zbyněk Stanjura (z politickej strany ODS).

Podľa dstupných informácií súhlasilo s návrhom 166 zo 170 prítomných poslancov, štyria sa zdržali hlasovania a nikto nebol proti.

Minister financii dodal, že štát uvoľní na pomoc celkom 40 miliárd korún, pretože desať miliárd vyčlení v štátnom rozpočte na budúci rok, zatiaľ čo tridsať miliárd bude započítaných ešte do roku 2024. Suma podľa neho vychádza zo skúseností z minulých rokov, keď štvrtina škôd bola sanovaná zo štátneho rozpočtu.

Starosta známeho horského mesta: „Prosím, urýchlene odíďte!“

Zdroj: Novinky.cz | Foto: Depositphotos