Zuzana Čaputová sa stala prvou ženou na čele Slovenskej republiky a jej mandát, ktorý sa rozhodla neobhajovať, trval päť rokov. Nielen o tom bude ale dokument, ktorý bude mať premiéru o pár dní.

Do kín mieri dokumentárny film Prezidentka, ktorý zachytáva funkčné obdobie bývalej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako uviedol režisér filmu Marek Šulík, nepôjde len o obyčajnú sondu do života človeka a politika, ale o niečo oveľa hlbšie.

Režisér priznáva, že tento nápad vznikol v jeho hlave ešte pár mesiacov pred prvým kolom prezidentských volieb v roku 2019, keď sa mu zapáčila jej rétorika.

„Došlo k tomu tak, že mi to napadlo, keď sa hlásili prví kandidáti do prezidentských volieb v roku 2019. Počúval som Zuzanu Čaputovú v rádiu a zdalo sa mi, že to je zrazu človek, ktorý hovorí inak. Nenapáda oponentov, nevyhraňuje sa negatívne, ale snaží sa odpovedať na otázky a na všetko, čo sa jej pýtajú. Tým ma oslovila. Vzniklo to z pocitu, že my o politikoch vlastne nevieme nič, že nevidíme do vnútra ich hláv, ako čo myslia a cítia. Film sa snaží ukázať zákulisie tej politiky,“ prezradil pre Nový Čas.

Nebude povrchný či nezáživný? Rizman v skratke o dokumente Prezidentka!

Je pomerne zvláštne, že dokument sa podľa slov Šulíka začal nahrávať ešte pred tým, než sa stala Zuzana Čaputová víťazkou volieb. „Nakrúcalo sa od roku 2019, od začiatku druhého volebného kola, vlastne takmer do konca v roku 2024. Ona je úplná výnimka, že dovolila byť filmárovi pri sebe tak blízko, a tak často, čo politici obvykle nerobia. V Čechách naposledy pán Havel. Nemala žiadne nároky.

Mala len podmienku, že nemôžem byť prítomný pri veciach týkajúcich sa štátneho tajomstva, nikdy nechcela na kameru hodnotiť iných ľudí a, samozrejme, snažila sa chrániť svoju rodinu a dcéry, aby neboli pod nejakým tlakom. Aj tak to na nich bolo veľa a ťažko to prežívali, takže sa snažila ich nevťahovať do toho filmu príliš,“ uviedol Šulík na margo toho, ako nakrúcanie prebiehalo.

Premiéru bude mať dokument 25. októbra na festivale v Jihlave, následne pôjde do kín. My sa môžeme nechať prekvapiť, aké budú reakcie ľudí, ktorých určite príde do kín dosť.

Zdroj: Čas.sk | Foto: IG/zuzanacaputova