Už len mať štyri deti je mimoriadne náročné. No dokážete si predstaviť, že máte štyri deti, všetko dcéry a dokonca narodené v rovnaký deň, pričom žiadne dvojičky ani trojičky medzi nimi nie sú?

Nie, nie je to vtip.

Všetky štyri tehotenstvá Kristen Lammertovej a jej partnera boli počaté prirodzenou cestou a všetky mali iný termín pôrodu. Zatiaľ, čo prvé dve dievčatá narodené 25. augusta 2015 a 25. augusta 2018 sa narodili približne v termíne, tretrie a štvrté, ktoré sa narodili 25. augusta 2021 a 25. augusta 2024, šli von prirodzeným pôrodom, no predčasne.

Partneri, ktorých dcéry sú zrejme svetovým unikátom, priznali, že obaja túžili po veľkej rodine, chceli 3-4 deti. Zatiaľ, čo muž povedal, že boj jedináčikom a nechcel, aby bol na tom rovnako jeho potomok, žena mala dvoch súrodencov a veľká rodina sa jej páčila.

„Povedali nám, že je to pravdepodobnosť asi jedna k sedemnástim miliardám. Ani my ani personál nemocnic nepozná žiaden prípad ani troch, nie to štyroch detí narodených v rovnaký deň,“ povedala pre The Sun šťastná mamička.

Každopádne, rodičom prajeme veľa síl a krásnych okamihov s ch ratolesťami, no zároveň zároveň musíme upresniť, že tento údaj zdieľaný viacerými webmi po svete nie je pravdivý.

Pravdepodobnosť, že sa narodia štyri jednotlivé deti jedným rodičom v rovnaký dátum totižto nie je jedna z sedemnástim miliardám, ale jedna z necelým päťdesiatim miliónom, reda 365-krát nižšia ako avizovaná. Ten údaj, ktorý rodičom povedali, by platil len pri podmienke, že by sa počítala pravdepodobnosť narodenia štyroch detí konkrétne 25. augusta. I tak je to ale mimoriadne nepravdepodobné a vlastne pre budúcnosť detí a tejto rodiny nepodstatné.

Ako to? Ak vynecháme 29. február, každý rok má 365 dní. A pravdpodobnosť narodiť sa v nejaký konkrétny dátum (teda aj 25. augusta) je 1:365. A že sa narodia štyri deti v tento dátum je 1:365 na štvrtú. No pravdepodobnosť narodenia štyroch detí v rovnaký dátum je 1:365 na štvrtú delono 365, pretože tyćh možností je od 1. januára do 31. decembra tých 365.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Lammert Family (@thelammertfamily)

Zdroj: THe Sun, Hitky | Foto: kblammert