Škandál okolo vajec sa ešte ani neskončil a už prichádza ďalší. Nové testy odhalili v jedle prítomnosť nebezpečného glysofátu, ktorý využívajú predovšetkým záhradkári na ničenie buriny.
Pomaly ale isto sa ukazuje, že v niektorých prípadoch dostávame s jedlom oveľa viac chemikálií ako sme si mysleli. Laboratórne testy odhalili, že glysofát sa nachádza vo viac ako polovici vzoriek, ktoré boli testované!
Mnoho ľudí si myslelo, že cereálie sú zdravou variantnou našej potravy, no pravda je úplne iná. Podľa aktuálnej štúdie až 7 z 8 cereálií, ktoré boli kúpené vo francúzskych alebo belgických supermarketoch obsahujú zvyšky spomínaného pesticídu glysofát. Nielen že ide o prípravok, ktorý používajú záhradkári na ničenie buriny, no chemikáliu označila svetová zdravotnícka organizácia ako pravdepodobný karcinogén, ktorý spôsobuje u ľudí rakovinu. Ak sa vám teda zdalo, že v posledných rokoch je až príliš veľa ľudom diagnostikované toto ochorenie, je vaše tušenie oprávnené. Aby toho nebolo málo, testy francúzskej organizácie ukázali, že sa tento pesticíd nachádza aj v potravinách, ktoré denne používame v kuchyni. Spolu sa testu podrobilo 30 vzoriek, pričom 16 z nich obsahovalo glysofát, alebo minimálne stopy po ňom. Najviac sa ho našlo v cereáliách, no obsahujú ho tiež strukoviny a paštéty.
Nález tejto látky v jedle bude teraz v Európe podrobený opätovnému schvaľovaniu, pričom členské štáty majú hlasovať za predĺženie licencie pre výrobcov na ďalších 10 rokov. Len nedávno pritom prišla správa európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorá tento pesticíd omilosťuje. Európske denníky však priniesli škandalózne odhalenia a zástancov tohto pesticídu označili za plagiátorov. Dôvodom je, že úrad pre bezpečnosť potravín použil celé state z materiálov od výrobcu na to, aby ich dokázali pred svetom obhajovať. Európania sa ale rozhodli túto situáciu len tak nenechať a spoločnou petíciou chcú dosiahnuť, aby bol tento pesticíd v Európe zakázaný. O tom, či bude aj naďalej nebezpečný glysofát prítomný v potravinách sa má rozhodnúť do konca tohto roka.
Už teraz je však jasné, že nám výrobcovia predávajú nie vždy kvalitné a zdravé potraviny. Preto by mali spotrebitelia viacej dbať na to, čo kupujú a vždy si pri rizikových potravinách preveriť látky, ktoré obsahujú.
Zdroj: tvnoviny.sk | Foto: depositphotos.com