Španielsko teraz prežíva veľmi krušné chvíle a je zrejmé, že sa bude pravdepodobne prepisovať história. Stalo sa tak po tom, čo Katalánsko vyhlásilo nezávislosť. Tú Španielska vláda neschvaľuje a považuje za protiústavnú. Po prvýkrát v histórii Madrid aktivoval ústavný článok 155, čím pozbavil Katalánsko autonómie. Je vysoko pravdepodobné, že nastanú veľké nepokoje.

Katalánsko je označované za najbohatší región Španielska a občania tohto kraja sa už dlhú dobu snažia získať samostatnosť. Mimo iného sa im nepáči, že odvádzajú štátu viac ako dostávajú. Aj to bol jeden z hlavných dôvodov konania referenda o nezávislosti Katalánska. To iniciovali dve najsilnejšie katalánske politické strany, ktoré sa spojili, aby usilovali o vytvorenie Katalánskej republiky ako nezávislého a zvrchovaného štátu. To sa samozrejme nepáči zvyšku Španielska a aj Európy, a vznikajú konflikty.

Ako to zatiaľ prebiehalo?

  • 1. 10. 2017 sa konalo referendum o nezávislosti Katalánska. Španielska vláda proti nemu zasiahla, pretože ho považuje za protiústavné.
  • 27. 10. 2017 separatisti v katalánskom parlamente odhlasovali vyhlásenie nezávislosti. Španielsky parlament na to odpovedal využitím ústavného článku 155, ktorý dáva právo vláde v Madride zbaviť Katalánsko autonómie.

Katalánsky parlament schválil rezolúciu o vyhlásení nezávislosti od Španielska. Väčšina opozičných poslancov pred tajným hlasovaním na protest opustila parlamentnú sálu. Španielska vláda na to odpovedala odobratím Katalánskej autonómie, schválením návrhu na uplatnenie ústavného článku č. 155. Vďaka nemu bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad Katalánskom. Španielska vláda sa musí teraz rozhodnúť, ako a kedy aplikuje tieto opatrenia, medzi ktorými je aj obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu.

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval po hlasovaní katalánskeho parlamentu občanov, aby zachovali pokoj.

Je však vysoko pravdepodobné, že v krajine nastanú vzbury a nepokoje, ktoré môžu vyústiť až ku občianskej vojne.

Zdroj: dailymail.co.uk, bbc.news | Foto: Pixabay, Twitter | Video: Twitter