S nevyhovujúcimi potravinovými výrobkami na trhu sa poslednú dobu skutočne roztrhlo vrece. O to smutnejšia je však skutočnosť, že na trhu sa začínajú objavovať i výrobky, ktoré škoda našim najmenším. A to je už čo povedať!

Podľa najnovších informácií nameral nemecký spotrebiteľský test v ryžových produktoch pre malé deti skutočne zarážajúce množstvá rakovinotvorného arzénu. Informoval o tom portál gazduj.etrend.sk.

Otestované boli preto známe značky, akými sú Alnatura, Bebivita, dm, Hipp, Holle, Rossmann a Sunval. Aby však boli výsledky čo najobjektívnejšie, nakúpila organizácia každý z uvedených produktov vo viacerých nemeckých obchodoch. Laboratórium tak preskúmalo celkovo 48 vzoriek z 18 produktov.

zdroj: Repro Foto Foodwatch

VÝSLEDKY

Rakovinotvorný arzén obsahovali všetky testované ryžové produkty. Rekordérom sa stal produkt Bio-Babybrei Reisflocken značky Holle. Obsahoval na kilogram hmotnosti 0,11 miligramu arzénu, čo je takmer štvornásobne väčšia dávka v porovnaní s vločkami Sun Baby Bio Reisbrei od značky Sunval. Tie boli kontaminované najmenej. Namerané v nich bolo 0,028 miligramu arzénu na kilogram hmotnosti.

zdroj: Repro Foto Foodwatch

Ako píše portál gazduj.etrend.sk, najväčšie priemerné množstvo arzénu ukrývali vločky Natur-Reisflocken zartschmelzend od Alnatury. Tu vo všetkých troch testovaných baleniach vyskočili hodnoty tejto rakovinotvornej látky nad 0,1 miligramu na kilogram hmotnosti.

Ryžové chlebíčky v kategórii pre najmenších majú svojho rekordéra, ktorým bol označený produkt Apfel Reiswaffeln značky Hipp. V dvoch baleniach bolo namerných 0,111 miligramu arzénu na kilogram hmotnosti.

zdroj: Repro Foto Foodwatch

Prekvapujúcim zistením bolo, že chlebíčky Reiswaffel Apfel-Mango, ktoré vyrába dcérska spoločnosť Hipp – Bebivita, obsahovali takmer trojnásobne menšiu porciu rakovinotvornej látky (0,039 miligramu na kilogram hmotnosti).

„Bábätká a malé deti musia byť čo najviac chránené pred karcinogénnymi látkami, ako je anorganický arzén. Je na zodpovednosti výrobcov detských potravín zredukovať arzén na nevyhnutné minimum. Nedá sa akceptovať, že niektoré výrobky obsahujú tri- až štyrikrát viac arzénu ako ostatné,“ zhodnotil výsledky testu Johannes Heeg z organizácie Foodwatch.

Zdroj/Foto: gazduj.etrend.sk, foodwatch.org, utopia.de  | Ilustračná foto: pixabay.com