Na mnohých z nás povinné prestavenie hodiniek pôsobí nepriaznivo a trvá nám až niekoľko dní, kým sa opäť dostaneme do bežného fungovania. Viete ale, kto to celé vymyslel a kde sa čas menil po prvýkrát?

[sociallocker]„Poďakovať“ môžeme Benjaminovi Franklinovi, ktorý sa o zavedení letného času zmienil už v roku 1784 a následne londýnskemu staviteľovi Williamovi Willetovi, ktorý v roku 1907 predstavil vo svojej eseji Plytvanie letného času prvý skutočný návrh zmeny času. O deväť rokov neskôr sa zmenu podarilo presadiť a tak si čas v roku 1916 po prvýkrát prestavili Švédi, Nemci a tiež naši predkovia, nakoľko sa do projektu zapojilo aj vtedajšie Rakúsko-Uhorsko. Postupne sa pridávali ďalšie krajiny ako Francúzsko či Veľká Británia. Celá zmena času bola ale nestabilná a často dochádzalo k jej zrušeniu a opätovnému zavedeniu.

V Československu bol letný čas natrvalo zavedený v roku 1979 a trvá až doteraz. Kým naša krajina sa neustále prispôsobuje zvyšku Európy, v niekoľkých štátoch bola zmena času zrušená. V Rusku si prestavili hodinky na letný čas naposledy 27. marca 2011 a späť ho už nevrátili. Zrušený je tiež v Bielorusku, na Islande, v časti Grónska a časti nórskych ostrovov.

A keďže u nás toto, pre mnohých nezmyselné pravidlo stále platí, nezabudnite už túto nedeľu, 27. marca prestaviť čas o jednu hodinu dopredu.

Zdroj: presny-cas-online.cz, wikipedia | Foto: freeimages.com [/sociallocker]