Hralonky. Mňam. Takmer nepoznáme človeka, ktorý by nemal rád túto “zemiakovú” prílohu k hlavným jedlám. Áno, niektorí ľudia sa im vyhýbajú, keďže zo smažených jedál im je nevoľno alebo iní si ich odopierajú kvôli tomu, že sa po nich priberá.

Avšak, vo všeobecnosti, sú veľmi obľúbené. Výborne chutia skutočne takmer s každým druhom mäsa pripraveným na nespočetné množstvo spôsobov. Avšak po tomto si možno niektorí z vás povedia, že v reštaurácii si ich už nedajú.

Náš redaktor totižto doma skúšal taký malý pokus so zemiakmi, ktoré pomocou fritézy premieňal na hranolky.

Všetci určite dobre viete, že jedlo v reštaurácii je oveľa drahšie ako jedlo pripravené doma. Nečudo. Každý, kto má aspoň minimálne znalosti z cenotvorby alebo nie je totálne “mimo”, chápe, že do ceny jedla v reštaurácii sa započítavajú aj náklady na zamestnancov, spotrebiče, energie, licencie a podobne. Aj preto zvyčajne hranolky (alebo vlastne akákoľvek príloha zo zemiakov) zvyčajne stojí v bežnej reštaurácii minimálne 1,5 eura a zvyčajne v súčasnosti 2 eurá alebo dokonca o niečo viac.

V niektorých reštauráciach vám dajú ako hranolky tie kupované, ktoré si možno kúpiť povedzme za 2-3 eurá na kilogram v supermarkete. A keďže zvyčajne vám dajú 150-200 gramov prílohy, podotýkame, v surovom stave, na jednu porciu čisto surovina stojí maximálne 50 centov.

Ak hovoríme o zemiakoch, ktoré si kúpite v obchode, tam stoja mimo ich hlavnú sezónu cez euro za kilo, bez akcie kľudne 1,5 eura, v hlavnej sezóne sa dajú kúpiť aj za menej ako 50 centov. V tomto prípade sú teda ešte lacnejšie.

Náš redaktor mal k dispozícii niekoľko rozličných typov zemiakov, vrátane domácich či kupovaných zo supermarketu a skúšal, koľko gramov sa zo surového zemiaku vytratí behom smaženia vo fritéze, čo je veľmi častý spôsob prípravy hranoliek.

Ukázalo sa, že rôzne typy zemiakov stratili rozličné množstvo svojej hmotosti (voda sa logicky v teplote 160-180°C vytráca). Zemiaky behom procesu fritovania stratili od 24 do 36 percent svojej hmotnosti. Napríklad jeden veľký 365-gramový zemiak vážil po olúpaní šupky 337 gramov a na tanieri 228 gramov, čo je veľký rozdiel oproti pôvodnému stavu.

Z toho vyplýva, že ak by ste smažili aj ten zemiak strácajúci najmenej vody, z 200 gramov by vám ostalo v najlepšom prípade 150 gramov. A 200 gramov zemiakov (to je ekvivalent jedného neveľkého kusu tejto zeleniny) vás stojí, ak hovoríme o kupovaných zemiakoch, od sotva 10 centov v sezóne až po 30-35 mimo sezóny bez akcie.

Ak teda hovoríme o príprave hranoliek doma, čas prípravy 200 gramového zemiaku (ošúpať, nakrájať a umyť) je tak minúta, cena za surovinu je skutočne pár centov, pričom olej vo fritéze vám vydrží pomerne dlho a tiež nie je drahý (a fritéza kľudne vydrží aj 10 rokov). Naproti tomu za rovnaké množstvo hranoliek, často zo zmrazeného polotovaru, a ešte porcia, z ktorej sa ani nenajete, stojí 2 eurá.

Otázka na záver. Dáte si ešte hranolky v reštaurácii, keď doma ich môže mať behom chvíle za desatinovú hodnotu?

Zdroj: Hitky | Foto: Depositphotos