Rozprávku soľ nad zlato poznajú aj malé deti a jej “odkazom” je to, že bez soli by človek nemohol vlastne žiť, resp. nedostatok sodíku, ktorý kuchynská soľ obsahuje, je pre telo nebezpečný. Ako sa ale hovorí, všetkého s mierou.
A to platí aj v prípade soli. Podľa rozličných štatistických údajov ľudia v Európe majú zvyčajne denný príjem soli od 7 do 18 gramov. Podla Českého štatistického úradu je to u našich západných susedov 14 gramov. To je ale oveľa viac, ako je zdravé.
Podľa vedcov z oblasti zdravotníctva pritom zdravé množstvo soli, ktorú príjme ľudské telo, by malo byť okolo 6 gramov, no stačiť mu môžu už 2 gramy.
Odborníci varujú pred prehnaným solením jedál hlavne ľudí nad 50 rokov a tých, ktorí majú hypertenziu, teda vysoký krvný tlak. Konzumácia nadmerného množstva soli totižto môže skracovať život až o niekoľko rokov.
Zdroj: Healthline.com | Foto: Depositphotos