Po vypuknutí respiračného ochorenia COVID-19 sa ľudia začali okamžite zaujímať o to, akými spôsobmi sa môžu nakaziť. Je preukázateľné, že hlavnou metódou je prenos z človeka na človeka. Môže sa však vírus prenášať prostredníctvom potravín či dovážaných produktov? Poznáme odpoveď!

Slováci sa začali zaujímať aj o iné spôsoby nakazenia sa koronavírusom odhliadnuc od faktu, že sa prenáša z človeka na človeka. Z tohto dôvodu neustále kontaktujú Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá sa rozhodla zareagovať a vydala stanovisko. ,,…neexistuje dôkaz, že by potraviny v súvislosti s COVID-19 predstavovali pre verejnosť nejaké riziko,“ uvádza sa v oficiálnom dokumente.

Podľa odborníkov sa uskutočnila štúdia, podľa ktorej sa COVID-19 nachádza na kartóne potravín až 24 hodín a niekoľko dní na pevných povrchoch ako oceľ či plast. Na základe získaných údajov bol zrealizovaný experimentálny výskum, ktorý skončil s jasným výsledkom. ,,…neexistuje dôkaz o tom, že by sa kontaminovanými obalmi, ktoré boli vystavené rôznym podmienkam prostredia a teplotám, infekcia neprenášala. Napriek tomu treba brať do úvahy obavy, že vírus prítomný na pokožke sa môže prenášať do respiračného systému (napr. dotykom tváre),“ upozorňujú pracovníci úradu.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Instagram HITKY_SK plný pikošiek! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: svps.sk  |  Foto: Pixabay