Mnohí, či už kvôli lenivosti, alebo nedostatku času radi siahneme po rýchlej a lacnej možnosti, ako sa najesť. Reč je o rýchlom občerstvení, tzv. fastfoodoch. Konzumovaním takýchto jedál si však kopeme vlastný hrob.

[sociallocker]To potvrdili aj nedávne zistenia odborníkov. Spotreba hotových jedál s obsahom mäsa, sa za posledných 40 rokov zvýšila až 5-násobne, uvádza portál independent.co.uk. Problémom týchto jedál je nízky obsah živín a fakt, že niektorí výrobcovia nahrádzajú zdravé ingrediencie menej zdravými, napríklad olivový olej je nahradený repkovým olejom a pod. Značenie týchto pokrmov býva takisto zavádzajúce, nakoľko je uvedený len obsah cukru, tuku a soli. Nikdy však nie je jasné, koľko živín sa z jedla počas prípravy stratilo. Ďalším nedostatkom je nízky obsah vlákniny a látok, ktoré slúžia pri prevencii rakoviny. Karcinogénne nebezpečenstvo na nás číha pri grilovaní alebo pečení, pri ktorom vznikajú v mäse heterocyklické amíny. Je dobré sa vyhýbať aj kuracím nugetkám, či kebabom, pri ktorých nám hrozí cukrovka. Nové výskumy však prišli aj s jednou pozitívnou správou. Strava bohatá na živiny, môže podľa nich slúžiť aj ako prevencia pred mnohými obávanými chorobami, akou je napríklad Alzheimerova choroba.

Zdroj: topky.sk   Foto: flickr.com [/sociallocker]