Ikonický 38-ročný Cristiano Ronaldo je pre mnohých idolom, časť fanúšikov ho považuje za najlepšieho alebo najvýznamnejšieho futbalistu všetkých čias. S pribúdajúcimi rokmi si fanúšikovia uvedomujú, že Portugalčana už veľakrát naživo neuvidia. Aj preto zvyčajne vypredá štadióny.

Ale do veľkej ázijskej krajiny s rozlohou 1 648 000 km² (čo je asi 33 krát viac ako rozloha Slovenska) a s takmer 90 miliónmi obyvateľov sa už asi nevydá. V Iráne mu totižto hrozí šialený trest 99 rán bičom za “prečin”, ktorého sa nedávno v krajine dopusitl.

V septembri jeho aktuálny zamestnávateľ, a síce saudskoarabsý klub Al-Nassr, hral duel ázijskej Ligy majstrov proti iránskemu Persepolisu na jeho štadióne. Pochopiteľne, aj v Iráne patriacom medzi najlepšie ázijské futbalové krajiny, jeho príchod vyvolal nadšenie a eufóriu.

Tridsaťosemročný rodák z Madeiry sa v krajine stretol aj s maliarkou Fatimou, známa arabská umelkyňa je totižto aj jeho veľkou fanúšičkou. Futbalista ju objal a pobozkal, čo však nemal robiť na verejnosti. Striktné iránske právo totiž na verejnosti zakazuje akýkoľvek fyzický kontakt mužov so ženami.

Incident vyvolal v Iráne vlnu diskusií a kontroverzií. Dostalo sa to až pred tribunál a ten rozhodol o treste pre futbalovú hviezdu – 99 rán bičom. Cristiano Ronaldo sa tak asi vyhne ceste do Iránu za každých okolností, pretože po prekročení jeho hraníc by mohol byť skutočne zatknutý políciou a odpykať si tento pre nás Európanov nezmyselný mimoriadne krutý trest.

Zdroj: Správy RTVS | Foto: Instagram/Cristiano