Ako ste možno postrehli, európsky šampionát sa v roku 2028 bude konať nie v jednom či dvoch štátoch, ale až v piatich. Víťaznou sa totižto stala kandidatúra Veľkej Británie a Írska.

Členmi UEFA sú však Anglicko, Škótsko, Wales i Severné Írsko, a preto sa hovorí o šampionáte v piatich krajinách. Každá z nich totižto poskytne po jednom štadióne, Anglicko až šesť. Práve anglické Wembley by malo byť aj dejiskom obch semifinálových duelov a rovnako tak finálového stretnutia.

Mnohých ale zaujímalo, či všetky tieto krajiny budú mať istú účasť na podujatí. To by sa totižto príliš nepáčilo väčšine európskych zvätov, veď by sa tak znížila ich pravdepodobnosť na postup na záverečný šampionát.

Realita je ale iná, keďže UEFA to vyriešila “lišiacky”. Zatiaľ sa táto informácia nepotvrdila aj oficiálne, no UEFA údajne plánuje, že rezervuje dve miesta pre dva najlepšie tímy z pätice Anglicko, Škótsko, Wales, Severné Írsko a Írsko, ktoré sa na turnaj nekvalifikujú. Zároveň všetky budú hrať, pochopiteľne, kvalifikáciu.

Je tak pomerne reálne, že by sme mohli na turnaji vidieť všetkých päť týchto výberov, veď Anglicko patrí do abssolútnej špičky a minimálne kvality Walesu a Škótska sú dostatočné na to, aby prešli kvalifikačným sitom. Írsko a Severné Írsko tiež nie sú nijakí trpaslíci, ale ich u nich je tá pravdepodobnosť kvalifikovania sa o niečo nižšia. Práve na tieto štáty by mohli teda ostať tie “domáce miestenky”.

Zdroj: Šport | Foto: Instagram/england