Úvod Politika Huliak pripravený bojovať: Čo urobí, ak ho prezidentka odmietne?

Huliak pripravený bojovať: Čo urobí, ak ho prezidentka odmietne?

48-ročný slovenský politik Rudolf Huliak je aktuálne jedným z mien, ktoré sa v médiach objavuje vo veľkom. Doposiaľ možno nie až taká známa politická postava sa dostala do popredia vďaka tomu, že ho koalícia navrhla ako budúceho ministra životného prostredia.

Práve toto ministerstvo ako jedno z troch pripadlo po koaličných rokovaniach strane SNS, pričom na jeho čele by mal byť Rudolf Huliak. Avšak vo veľkom sa hovorí, že ho prezidenta Zuzana Čaputová odmietne menovať za ministra. Čo na to Huliak?

Zvolený poslanec Národnej rady SR za SNS Rudolf Huliak sa v prípade svojho nevymenovania za ministra životného prostredia obráti na Ústavný súd SR s ústavnou sťažnosťou. Potvrdil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Dodal, že SNS na jeho nominácii trvá.

SNS podľa Huliaka nevidí žiadny právny dôvod na jeho nevymenovanie. Na hrozbu nevymenovania novej vlády reagoval, že existuje aj plán B, ktorý však nekonkretizoval. Nepovedal, koho ďalšieho by mohla SNS na tento post navrhnúť. Bolo by to podľa neho predmetom koaličných rokovaní.

A prečo má byť pán Huliak nevhodným kandidátom? Europoslanec za PS Wiezik sa stotožňuje s postojom prezidentky. Tvrdí, že Huliak vystupuje proti agende envirorezortu, environmentálnym politikám a dlhodobým trendom. Myslí si tiež, že má nulovú kvalifikáciu na tento post.

Problémovým má byť aj jeho výrok, v ktorom povedal, že Slovensko nemôže byť nositeľom hlavných zásad boja proti klíme, keď sú hlavnými znečisťovatelmi Čína, Amerika či India. Opatrenia podľa neho nemôžu ísť na úkor životnej úrovne Slovákov. Wiezik si, naopak, myslí, že Slovensko musí využiť šancu byť akýmsi lídrom klimatickej zmeny a držať sa trendov, ktoré presadzuje väčšina krajín EÚ.

Spor Fico vs. Čaputová na Ústavnom súde? Reaguje exprezident!

Zdroj: Topky.sk | Foto: Instagram/zuzana_caputova