Róbert Fico sa stal po štvrtý krát premiérom SR, a to aj vďaka vydarenej predvolebnej kampani, kde presvedčil svojimi názormi a postojmi státisíce voličov. Aktuálne chce splniť sľub, ktorý dal pred voľbami ohľadom hypoték.

Vtedy hovoril, že riešenie bude predložené na prvom zasadnutí novej vlády, no nestalo sa tak. Kabinet na predminulom zasadnutí mal riešenie hypoték na programe, no verejnosti podrobnosti neukázal.

Známe je aktuálne len to, že by dlžníkom zaplatili 150 eur za jeden mesiac (1 800 eur za rok) formou daňového bonusu. Ak by niekomu narástla mesačná splátka trebárs o 200 eur, štát by mu uhradil 150 eur a 50 eur by dlžník (teda ten, kto platí hypotéku) doplatil zo svojho. Tieto peniaze by mali byť zaplatené až na jar 2024.

V roku 2024 by ďalej vláda mala platiť úroky. To je zrejme takzvaná bonifikácia hypoték, ktorú Fico avizoval pred voľbami, píše na svojom webe denník Pravda. Do roku 2017 hradil mladým ľuďom (do 35 rokov) s obmedzeným príjmom dve percentá na hypotéke štát a jedno percento banka. K tomuto systému by sme sa mohli teoreticky podľa vlády vrátiť.

Každopádne vznikajú viaceré nejasnosti a tí, ktorí platia hypotéky, no fixáciu majú povedzme do roku 2028, môžu cítiť krivdu, ak by sa to týkalo len tých, ktorým končí fixácia v roku 2024 alebo im skončila niekedy v tomto období.

Odborníci sa ale obávajú, že je to pre štát neúnosné, aby platil až také vysoké sumy. „Nárast splátok pri väčšine hypoték nebude dramatický. Domácnosti ho pocítia, ale dodatočné výdavky by nemali prekročiť priemerne 5 % ich príjmov v čase refixácie. Domácnosti by to mali zvládnuť a ich schopnosť splácať by nemala byť ohrozená. Situácia si vyžaduje individuálne, nie plošné riešenia,“ povedal ešte v auguste tohto roka výkonný riaditeľ Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček.

Každopádne, podľa informácií bánk, ktoré denník Pravda vypátral, sa drvivej väčšine Slovákov platiacich hypotéku zdvihnú o relatívne nižšie čiastky. Cca dvom tretinám dlžníkov narastú splátky o menej ako 100 eur, mnohým z nich do 50 eur. Naopak, len niečo viac ako desať percent dlžníkov bude platiť mesačne viac o viac ako 200 eur. A zákonite platí, že najviac naraste splátka tým, ktorí splácajú najvyššie sumy. Nikomu nevyskočí len tak z mesiaca splátka napríklad zo 400 na 800 eur.

Zdroj: Pravda | Foto: IG/robert.fico